hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihi takılar beğeniye sunuldu

    Tarihi takılar beğeniye sunuldu
    expand

    Tarihi takılar beğeniye sunuldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR Ticaret Odası'nda (İZTO) tasarımcı Canan Alimdar'ın, Antik Ege coğrafyası Ionia’dan ilhamla hazırladığı takı sergisi açıldı.

    Hayalindeki mesleği öğrenmeye 2006 yılında karar veren ve Kapalıçarşı'nın ustalarına çıraklık yaparak takı tasarımını öğrenen Canan Alimdar, Antik Ege coğrafyası Ionia'dan ilhamla hazırladığı takılarını İZTO Ticaret Tarihi Müzesi'nde sergiledi. Serginin açılışında konuşan İZTO Genel Sekreteri Mustafa Tanyeri, antik çağlardan bugüne zengin bir mirasa ev sahipliği yapıldığını belirterek bu mirasın gün yüzüne çıkarılması için çalışanlara teşekkürlerini iletti. Ionia medeniyetinın çok zengin bir kültürü temsil ettiğini vurgulayan Canan Alimdar, "Tarih boyunca birçok düşünürün bu medeniyet içinde hayat bulduğunu görüyoruz. Bu kişiler İzmir'e aşık olan kişiler. Düşünürler, matematikçiler hepsi bu topraklarda yaratıcılıklarını geliştirmiş. Biz bu değerleri korumak  ve bugünün nesilleriyle tanıştırmak durumundayız. Oda olarak bu sorumluluğu taşıyoruz" dedi. Ionia medeniyeti konusunda bilgiler veren Klazomenai Antik Kent Kazı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy da bu medeniyetle ilgili sınırlı bilgilere sahip olduklarını söyledi. Görkemli anıtsal yapılara bakarak bir çıkarım yaptıklarını anlatan Ersoy, bu kültürü anlamak için daha geçmişe gidilmesi gerektiğine dikkat çekerek "Ionia denildiğinde yaklaşık 3 bin sene öncesinde buralara gelip yerli topluluklarla karışarak yeni bir medeniyeti başlatan insanların izleri var. Ionia sanatı süslemecidir. Bu sergide de bunu göreceksiniz" diye konuştu. Konuşmaların ardından Canan Alimdar 'Dantela' isimli sergisini gezen ziyaretçilere eserler hakkında bilgi verdi.

    Alimdar, Dantela koleksiyonundaki eserlerini, çağdaş dünyayı oluşturan birçok değeri Anadolu'da yeşerten Ionia uygarlığının çeşitli yönlerinden etkilenerek hazırladı. Ionia'nın yaşam tarzından mitolojisine sanat eserlerinden felsefesine kadar birçok yönünü dantel dantel eserlerine işleyen Alimdar, kolye, bilezik, yüzük ve küpe meraklılarını eski kültürlere doğru bir yolculuğa çıkararacağını söyledi. Alimdar, tüm koleksiyonlarını tarihteki medeniyetlerden esinlenerek hazırladığını ifade etti.

    Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow