hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tutkunu olduğu ayakkabı yapımını öğrenmek için 14 yıllık mesleği öğretmenliği bıraktı

    Tutkunu olduğu ayakkabı yapımını öğrenmek için 14 yıllık mesleği öğretmenliği bıraktı
    expand

    Tutkunu olduğu ayakkabı yapımını öğrenmek için 14 yıllık mesleği öğretmenliği bıraktı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadir ÖZEN / İZMİR, (DHA) - İZMİR'de, 14 yıl boyunca anaokulunda öğretmenlik yapan Gülden Ekinci (40), bir süre önce mesleğini bırakıp, Karabağlar Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı kursa katılıp, ayakkabı ve sandalet yapımını öğrendi. Ekinci, kadınlardan bir ekip kurup, onlarla üretecekleri ayakkabı ve sandaletleri mağazalara ulaştırmak istiyor.

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Karabağlar Halk Eğitim Merkezi'nde 'saraciye kesimcisi ve sayacılık' adı altında 2 ayakkabı üretimi alanında çeşitli kurslar açıldı. Karabağlar Kaymakamlığı ve Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği'nin (EGEAYSAD) de katkı sağladığı kurslara bugüne kadar 110 kadın katıldı. Özellikle ara eleman ihtiyacının fazla olduğu ayakkabıcılık sektöründe birçok kadın istihdam edildi. Kursun sonunda kalfalık düzeyinde uzmanlaşan kursiyerler isterse kendi işini kurup, evden üretime katkı sağlayabilme imkanına kavuştu.

    'YAŞ 40 AMA HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL'
    Kursa katılanlardan anaokulu öğretmeni 1 çocuk annesi Gülden Ekinci'nin (40) hikayesi dikkat çekti. 14 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 5 yıl önce işini bırakan Ekinci, tutkunu olduğu ayakkabıya yöneldi. Bir firmada bir süre satış pazarlama işleri yapan Ekinci, bu kez üretimi temelden öğrenmek için Karabağlar Halk Eğitim Merkezi'nde açılan kursa katıldı. 3 ay süren kursun sonunda Ekinci, sandalet ve ayakkabı yapmayı öğrendi. Ekinci, "Ayakkabı yapımını mutfağından öğrenmek için kursa katıldım. Bu işi temelinden öğrenmek gerekiyordu. Deriyi anlamak, işlemeyi öğrenmek gerekiyordu. Tüm kadınlarımızın el becerileri var aslında. İsteğim bir ekip kurmak. Çocukları nedeniyle evinden dışarı çıkamayan kadınlarımızla çalışmak. Onların evde ürettiklerini mağazalara ulaştırmayı istiyorum. İlk geldiğimizde deriyi öğrendik. Nasıl işlenmesi gerektiğini öğrendik. 3 ay sürdü eğitimimiz. Bodrum sandaleti yapmayı öğrendik. Kesim yapmayı öğrendik. Hayalimdi bu iş benim. Hayalimi gerçekleştiriyorum. Yaş 40 ama hiçbir şey için geç değil" dedi.  
    Karabağlar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Haluk Karaca, "Ayakkabıcılık sektöründe son yıllarda çok fazla ara eleman açığı vardı. Bizde bunu gördük. Bu alanda özellikle kadınlarımızın istihdam edip, sektöre kazandırılması için kaymakamlığımızın desteğiyle atölye açtık. Son 8 ay içinde 5 kurs açtık.  Toplam 110 kadın kursiyerimiz yer aldı. Derslerin tamamına gelen kadınlarımız kalfalık düzeyinde işi öğreniyor. İster bir işletmede, isterse kendi dükkanlarını açabiliyorlar. İnternetten kendi ürünlerini de satabiliyorlar" dedi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow