hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güngör: Şeyh Edebali ne ise, Ali Sezai Efendi de O'dur

    Güngör: Şeyh Edebali ne ise, Ali Sezai Efendi de Odur
    expand

    Güngör: Şeyh Edebali ne ise, Ali Sezai Efendi de O'dur

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    mer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şehrin milli mücadele kahramanlarından Ali Sezai Efendi'nin Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunda önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Osmanlı’nın kuruluşunda Şeyh Edebali, İstanbul’un Fethi’nde Akşemseddin ne ise Maraş Milli Mücadelesi’nde de Ali Sezai Efendi O'dur" dedi.

    Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101'inci yılı çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan milli mücadele kahramanlarından Ali Sezai Efendi Belgeseli'nin ilk gösterimi yapıldı. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde pandemi kuralları çerçevesince gerçekleştirilen programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Ali Sezai Efendi’nin Maraş Milli Mücadelesinin en önemli mimarlarından olduğunu söyledi. Güngör, "Osmanlı’nın kuruluşunda Şeyh Edebali, İstanbul’un Fethi’nde Akşemseddin ne ise Maraş Milli Mücadelesi’nde de Ali Sezai Efendi O'dur. Osmanlı Beyliği’nin kurulmasında Şeyh Edebali’nin manevi liderliği, Osman Bey’in askeri dehası ile birleşip 700 yıllık bir imparatorluk meydana getirmiştir. Yine İstanbul’un fethinde Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesine vesile olmuştur. Maraş Milli Mücadelesi’nde de Ali Sezai Efendi manevi mimarlarımızdan olmuştur" diye konuştu.

    Ali Sezai Efendi’nin üç dil bildiğine dikkat çeken Güngör, şöyle devam etti:

    "Çok iyi bir eğitim almış ve üç dil bilen Ali Sezai Efendi, batının ve emperyalistlerinin emellerini çok iyi okumuş, Afrika’da batı dünyasının vahşice işlediği cinayetleri görmüş. Maraş Milli Mücadelesine de iyi bir komutanın gerekli olduğu kanaati ile Arslanbey’i Beyrut’tan Maraş’a davet etmiştir. Bağımsızlığın, istiklalin ve istikbalin ne olduğunu  sürekli hemşerilerimize anlatarak onların diri olmasını sağlamış. Maraş Milli Mücadelesinin sona ermesinin ardından boş durmamış civar illere de yardıma giderek aynı görevini sürdürmüştür."

    Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve İl Müftüsü Celal Sürgeç'in de katıldığı programda Güngör'ün konuşmasının ardından belgeselin gösterimi yapıldı.

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow