hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kahramanmaraş sanayisi, savunma ürünleri üretecek

    Kahramanmaraş sanayisi, savunma ürünleri üretecek
    expand

    Kahramanmaraş sanayisi, savunma ürünleri üretecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ile Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenesi Derneği SAHA İstanbul arasında 'Kahramanmaraş Savunma Sanayi Geliştirme İşbirliği' protokolü imzalandı. Protokol kapsamında SAHA İstanbul irtibat ofisi açılırken, Kahramanmaraşlı sanayicilerin savunma ürünleri üretmesi için gerekli destek sağlanacak.
    KMTSO Toplantı Salonunda gerçekleştirilen imza törenine, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş ile TÜBİTAK yetkilileri katıldı. Protokol hakkında bir açıklama yapan Şahin Balcıoğlu, Kahramanmaraş altyapısının savunma sanayi için yeterli olduğunu ancak bunun disipline edilerek kontrol altında tutulup yol haritasının çizilmesi gerektiğini düşünerek yola çıktıklarını söyledi. Bu kapsamda SAHA İstanbul ile iletişime geçtiklerini kaydeden Balcıoğlu, "Daha sonra SAHA İstanbul'u davet ettik. SAHA İstanbul'un buradaki potansiyeli görün onların da düşüncelerimizi benimsemesi bizi, ziyadesiyle mutlu etti ve şimdi kapasitemizin ne olduğu, neleri nasıl yapabileceğimizi görmemiz lazım.  Bunu da TÜBİTAK ile sağlayacağız, eksik yönlerimizi tamamlayacağız, geliştireceğiz ve bu sahada bizim de güçlü olarak var olmamızı sağlayacak adımlarımızı atmaya başlayacağız" diye konuştu.
    'FİRMALARI SAHA İSTANBUL BÜNYESİNE ALACAĞIZ'
    SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş ise Anadolu'da özellikle sanayiye, endüstriye dair çok önemli yeteneklerin geliştiğini, özellikle belli alanlar ve konularda ciddi bilgi, birikim ve deneyimin oluştuğunu söyledi. Bu bilgi ve birikimin savunma sanayine, sivil havacılığa ve uzaya hizmet eder hale getirilmesi için bir stratejik plan dahilinde hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Keleş, şöyle devam etti:
    "Bu ihtiyacı nasıl deruhte ederiz, nasıl karşılıyor oluruz ki buradaki bu yetenekler oralara evrilebilsin onun çalışmasını yapıyor olacağız. Savunma, sivil havacılık ve uzay dediğimiz zaman aslında en tabi teknolojileri tarif ediyoruz. Savunma sanayi diye bir şey yoktur. Endüstrinin, teknolojinin savunma ürünleri vardır. Kahramanmaraş sanayimizin de çeşitli ürünleri var, bu ürünlerin arasına savunma ürünleri nasıl eklenir, firmalarımızın hangi yeteneklerini ne şekilde değerlendirebiliriz ki buralara evirebilelim. Ya da mevcut yeteneklere ne tür yetenekler eklemeliyiz ki o tab teknolojileri dediğimizi seviyeye firmalarımızı çekelim. Bu maksatla bu çalışmalar yapılıyor olacak. Bir diğer hususta; savunma sanayi, sivil havacılık, uzay, daha ziyade İstanbul, Anakara, Kocaeli gibi illerde inkişaf ediyor, oralarda gelişiyor ama Anadolu'nun çeşitli yörelerindeki geliştirilen yeteneklerin orayla entegre edilmesi ihtiyacı var. Oralardaki birikimin, ivmenin buralara yansıtılması ihtiyacı var. Bunun için de yeteneklerin aynı network içerisinde debelendirilmesi ve o etkileşimin o boyutta sağlanması lazım ki buraları da tıpkı oralar gibi yüksek teknoloji üretebilen noktalarımız haline getiriyor olalım. Burada, savunma sanayinde değerlendireceğimiz firmaları SAHA İstanbul bünyesine almak suretiyle bu networkun içine sokacağız. TÜBİTAK'ın bu bölgede yapacağı çalışmalarla da Kahramanmaraş sanayisinin 5 yıl sonra, 10 yıl sonra nereye evrilmesi gerektiği, hangi alanlarda yetenek geliştirmesi gerektiği konusunda bir stratejik planı olacak ve bir plan dahilinde yıllara sari olarak daha planlı programlı gelişme yönünde gayret sarf ediyor olacak."
    Konuşmaların ardından  KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş protokolü imzaladı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow