hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüp buzağı üretilecek

    Tüp buzağı üretilecek
    expand

    Tüp buzağı üretilecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bedir ALTUNOK / KARS, (DHA)- Kars'ta kurulan, Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği faaliyetlerine başladı. Başkanlığını Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Yavuz Öztürkler’in yapığı dernek ilk basın toplantısını Veteriner Hekimler Odası’nda gerçekleştirdi. Toplantıda embriyonun önemi ve Türkiye’de artık elit ırkların üretilecek olması gibi bir çok konu ele alındı.
        Kurucu üyeliğini Başkan Prof.Dr.Yavuz Öztürkler, üyeler Prof. Dr. Murat Fındık, Prof. Dr. Ergun Akçay, Prof. Dr. Cihan Kaçar, Prof. Dr. Savaş Yıldız, Prof. Dr. Duygu Kaya, Doç. Dr. Semra Kaya ve Dr. Necdet Cankat Lehimcioğlu'nun üstlendiği dernek dün faaliyetlerine başladı. 
    Başkan Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, derneğin kuruluş amaçlarıyla ilgili yaptığı konuşmada, Veteriner Hekimliği kapsamında hayvanlarda embriyo üretim teknolojisi ve transferi ile yardımcı üreme biyoteknikleri alanında yurt içinde ve yurt dışında faaliyet göstermek olduğuna vurgu yaptı. Veteriner Hekimliği kapsamında, Embriyo Transferi alanında çalışan bilim insanı, yardımcı teknik personel ve üyelerinin verimli çalışmalarını ve özlük haklarını korumaya yardımcı olmak gibi görevler üstlendiklerini de belirten Öztürkler, üyeler arasında bilimsel, sosyal ve ekonomik dayanışmayı sağlamayı da sürdüreceklerini söyledi.
        Hayvansal üretimde döl verimini arttırmak, damızlık değeri yüksek elit sığır ırklarının embriyolarını transfer ederek hayvancılıkta verimi artırmanın da hedeflendiğini vurgulayan Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, nesli tükenmekte olan yerel, yabani hayvan ırkların korunması ve çoğaltılması için embriyo transfer teknolojisinin etkin kullanılmasını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Öztürkler ayrıca, olumsuz etmenlere karşı bilimsel ve pratik koruyucu önlemleri bulmada bilimsel ve yasal çalışmalar yapmak ve ilgili alanda elde edilmiş ve edilecek verileri kamuya sözlü ve yazılı olarak iletmek gibi görevlerinin de yer aldığını belirtti.
        Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği’nin kuruluş aşamasında gerçekleştirdiği faaliyetleri de kamuoyuyla paylaşan Öztürkler, "Web sitesi kurularak hayata geçirilmiştir: www.vemted.org Embriyo transfer teknolojilerinde söz sahibi ülkeler ile vakit geçirilmeden teknik ve bilimsel ilişkiler kurulmuştur. Uluslararası katılımlı ve ülkemizden de konunun uzmanı kişilerin iştirak ettiği 'İneklerde Embriyo Transferi Başarısını etkileyen Faktörler' adlı bir webinar gerçekleştirilmiştir. FAO yetkililerinin de katıldığı kardeş Azerbaycan’da Embriyo Teknolojisi nasıl geliştirilir adlı bir toplantıya konuşmacı ve görüş bildirici olarak iştirak edilmiştir. Uluslararası Embriyo Teknoloji Derneğine (IETS)  üye olunmuş ve partner dernek olma daveti alınmıştır. Görüşmeler devam etmektedir. Uluslararası Embriyo Teknoloji Derneği (IETS)’nin etkinlik faaliyetlerini yürüten FASS adlı organizasyondan Embriyo Transfer Teknolojileri ile ilgili ülkemizin Veteriner Hekimlerine sunulmak üzere webinar düzenlenmesi için teklif alınmış, tarih ve şekil yönünden planlama çalışması yapılmaktadır. Bu yıl içerisinde düzenlenmesi planlanmaktadır. Deneğimiz, Kafkas Üniversitesi ve Kars VHO ile işbirliği yaparak Veteriner Hekimler ve ilgili akademisyenlerimiz için Tarım ve Orman Bakanlığından sertifikalandırılacak şekilde 'Sığırlarda Embriyo Transfer Kursu' planlamıştır. Kurs, Amerika Birleşik Devletlerinden tanınmış ve alanında yaklaşık 20 yıl tecrübeye sahip bir Embriyolog olan TransOva’nın uzmanlarından Dr.Carlos Garcia eğitimci olarak katılımı ile gerçekleştirilecektir. Derneğin kurulmasında emeği geçen maddi ve manevi olarak katkı sunan tüm hocalarıma ve meslektaşlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.
        Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, şunları söyledi:
        “Ülkemizde 1970’li yıllardan itibaren gelişmekte olan ve yavaş yavaş bir takım mesafeler kaydeden emriyo teknolojisinin hayvancılığımıza daha da katkıda bulunmak için bu alanda çalışan üyeleri ve bilimsel çalışmaları desteklemek, aralarında sosyal, ekonomik ve bilimsel dayanışmayı sağlayabilmek için kurulan derneğimizin ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Embriyo; erkek bir hayvandan alınan döl hücresinin yeni erkek üreme hücresinin yine yüksek damızlık değeri olan dişi bir hayvanın rahmine verilmesi sonucu orada elde edilen daha ana rahmine ilk düşen taslaktır. Canlının doğmadan evvel ki ana rahmine ilk düştüğü anki durumudur, taslağıdır da diyebiliriz. Yani tam halkımızın anlayacağı şekilde konuşacak olursak insanlardaki tüp bebek uygulamalarının bir benzeridir. Biz buna tüp buzağı uygulamaları da diyebiliriz. Hayvancılığımızda hayvan ıslahının çok hızlı yapılabilmesi  için gereklidir. Düşünün herkeste yüksek damızlık değeri olan  pahalı bir hayvan var. O hayvanın hem erkeği var hem dişisi var. Hem erkek ve hem dişiden ortaya çıkan yavrudan çok fazla sayıda elde etmek istiyorsak yani o anne babanın yavrularının çok fazla sayıda olmasını istiyorsak bu teknolojiyi kullanmak zorundayız. Biraz daha açacak olursak bir inek hayatı boyunca 8-10 yavru doğurabilirken biz bu teknolojiyle bir inekten 1 yılda 20’den fazla buzağı elde edebiliriz. Onda elde ettiğimiz tüp taslakları yani embriyoları taşıyıcı dişi hayvanlara vererek o ırkın, o ineğin yavrularını çoğaltabiliriz. Bu hem hayvancılığımızın verimini artıracaktır hem de kaybolmakta olan zavot gibi, tuş koyunu gibi doğu Anadolu kırmızısı gibi nesli tükenmekte olan ırklarımızın da yenden canlandırılması için önemli bir fırsat ve yöntem sunmuş olacaktır."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow