hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2'nci Uluslararası Develi-Aşık Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi başladı

    2nci Uluslararası Develi-Aşık Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi başladı
    expand

    2'nci Uluslararası Develi-Aşık Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KAYSERİ (DHA) - KAYSERİ Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Develi Kaymakamlığı ve Develi Belediyesi tarafından düzenlenen, 'II. Uluslararası Develi-Aşık Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi' başladı.
    Develi Belediyesi Mustafa Aksu Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongrenin açılışına, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Develi Kaymakamı Murat Duru, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı. Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının konserinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını yapan, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Recep Özkan, kongrenin bilimsel programı hakkında bilgiler verdi.
    'GÜÇLÜ BİR OZANDIR'
    Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise konuşmasında, köklü bir geçmişe sahip Türk Milletinin yaşadığı ve yaşattığı kültürü, örf ve adetleri, sanatı ve bilimiyle tarihte önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Rektör Çalış, "Edebiyatta da önemli konuma sahip milletimizin yetiştirdiği ve halka mal ettiği şair ve ozanlar arasında bulunan Aşık Seyrani, 19. yüzyıl halk şiirinin büyük ustalarındandır. Aşık Seyrani haksızlığa, rüşvete, toplumsal dengesizliklere, ahlaksızlığa karşı gözünü budaktan esirgemeden, korkmadan, çekinmeden savaş veren; bu arada inancının gereklerini de bir yana itmeden, şiirsel yapıdan, söyleyişten uzaklaşmadan, etkin, kalıcı şiirlerini sazıyla halk içinde söyleyen güçlü bir ozandır. Köklü ve gelenekleri olan büyük bir devlet olmamızda tabiki muazzam bir kültür hazinemizin bulunmasının yeri büyüktür. Bununla gurur duyuyoruz. Şairleriyle, yazarlarıyla, ozanlarıyla ve bunların sayısız eserleriyle zengin Türk kültürünün değerini iyi bilmeli ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmalıyız." dedi.
    Açılış konuşmalarının ardından kongrenin açılış konferansını Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy verdi. Prof. Dr. Ersoy’un konferansının ardından ise İl Millî Eğitim Müdürlüğü Olgunlaşma Enstitüsü tarafından ‘Selçuklu Kıyafetleri’ defilesi gerçekleştirildi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow