hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KAYSO Başkanı Büyüksimitci: Çin'e ithalatı kısıtlayan pazarlara, Türkiye alternatif olmalı

    KAYSO Başkanı Büyüksimitci: Çine ithalatı kısıtlayan pazarlara, Türkiye alternatif olmalı
    expand

    KAYSO Başkanı Büyüksimitci: Çin'e ithalatı kısıtlayan pazarlara, Türkiye alternatif olmalı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Samed Aydın SUN/KAYSERİ, (DHA) - KAYSERİ Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, koronaviris sonrası Çin’de bir çok firmanın üretimi durdurduğunu ifade ederek, "Dünyada Çin’e ithalatını kısıtlayan veya durduran pazarlara, Türkiye alternatif olmalı. Çin’in bütün sektörlerde, üretiminde hem bitmiş mamul hem de ara mamulde bir aksama olacaktır. Bu alanlarda oluşabilecek boşluğu doldurma adına Kayseri firmaları olarak hazırlıklı olmalıyız" dedi.
    KAYSO Şubat ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. KAYSO toplantı salonunda gerçekleştirilen programa Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, KAYSO meclis üyeleri, meslek komitesi ve disiplin kurulu üyeleri katıldı. Ekonomide olumlu gelişmeler olduğunu söyleyen KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimtci, "Sıkıntılı bir yılın ardından, son birkaç aydır ekonomide yaşanan toparlanma gelecek adına bizlere umut veriyor. Ekonomimiz büyüme trendine giriyor. Hükümetimiz tarafından atılan adımlar meyvelerini veriyor. Aralık 2019'da sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 8,6 artışla son 21 ayın rekoruna ulaştı. Bu artış büyüme trendinin başladığını gösteriyor. Bu performansı kalıcı hale getirmeliyiz" dedi.
    'ÇİN'DE GLOBAL ÖLÇEKLİ FİRMALAR FABRİKA KAPATIYOR'
    Koronavirüs sonrası Çin’de bir çok firmanın üretimi durdurduğunu da belirten Başkan Büyüksimitci, "Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı endişeye sevkeden bir virüs vakası var. Koranavirüs salgını global ekonomiyi, özellikle Asya pazarını derinden sarsmaya başladı. Tüm şirketler Çin’deki üretim ve ihracattan kaynaklanan boşlukları doldurmak için yeni stratejiler geliştiriyor. Çin’de üretim yapan global ölçekli firmalar fabrika kapatıyor. Salgın nedeniyle Çin malları kabul görmüyor, ihracat düşüyor" diye konuştu.
    'KORONAVİRÜSÜ OLUMLU HALE ÇEVİREBİLİRİZ'
    KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimtci, koronavirüsün olumsuz etkileri olduğu kadar olumlu etkileri olduğunu da belirterek, "Türkiye’de de bazı sektörleri olumsuz etkileyeceği gibi birçok sektörü de olumlu etkileyecek. Özellikle kimya başta olmak üzere, tekstil, ayakkabı, mobilya, çelik ve turizm gibi sektörlere taleplerin kayması gündeme geliyor. 2019 yılında 18 milyar dolar ithalat, 2 milyar dolar ihracat ile 21 milyar dolara yakın Türkiye - Çin ticaret hacmi ortaya çıkmıştı. Dünyada Çin’e ithalatını kısıtlayan veya durduran pazarlara, Türkiye alternatif olmalı. Çin’in bütün sektörlerde, üretiminde hem bitmiş mamul hem de ara mamulde bir aksama olacaktır.  Bunun sonucu olarak da özellikle Çin’den ürün alan tüm dünya markaları ve firmaları her sektörde alternatif üretici arama durumunda kalacaklar. Bu alanlarda oluşabilecek boşluğu doldurma adına Kayseri firmaları olarak hazırlıklı olmalıyız” diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow