hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KAYSO Başkanı Büyüksimitci: Savaş uzadıkça emtia fiyatlarının da yükseleceği gerçektir

    KAYSO Başkanı Büyüksimitci: Savaş uzadıkça emtia fiyatlarının da yükseleceği gerçektir
    expand

    KAYSO Başkanı Büyüksimitci: Savaş uzadıkça emtia fiyatlarının da yükseleceği gerçektir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KAYSERİ,(DHA)- KAYSERİ Sanayi Odası (KAYSO) mart ayı meclis toplantısı video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaşa değinerek, "Savaş uzadıkça enflasyonla birlikte emtia fiyatlarının da yükseleceği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle geçmişte olduğu gibi bundan sonrada Türkiye’nin bu ülkelerle ilişkilerini titizlikle ve dengeli bir şekilde yürütmesinin kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz" dedi.
    KAYSO'nun mart ayı toplantısına, meclis üyeleri, meslek komitesi üyeleri, disiplin kurulu ve yüksek istişare kurulu üyeleri ile birlikte TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Rusya-Ukrayna savaşının ekonomileri yeni risklerle karşı karşıya bıraktığını belirterek, “İki ülke arasındaki savaştan en çok etkilenen ülkelerden biri de hiç şüphesiz Türkiye’dir. Bu savaş, dış ticaret, turizm, enerji ve tarım gibi birçok alanda ülkemizi etkilemeye başlamıştır. Hem Rusya hem de Ukrayna ile tarımsal ürün tedarikinden enerjiye, hammadde temininden turizme kadar geniş bir yelpazede işbirliğine sahibiz. Savaş uzadıkça enflasyonla birlikte emtia fiyatlarının da yükseleceği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle geçmişte olduğu gibi bundan sonrada Türkiye’nin bu ülkelerle ilişkilerini titizlikle ve dengeli bir şekilde yürütmesinin kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
    Ülke olarak Rusya ile 34,7 milyar dolar, Ukrayna ile de 7,4 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduklarını ifade eden Başkan Büyüksimitci, “Kayseri olarak da 2021 yılında Rusya’dan 262 milyon dolar ithalat, 49,5 milyon dolarda ihracat yapmışız. Bu ülke ile toplam ticaret hacmimiz 311,6 milyon dolar. Ukrayna ile de 73 milyon dolar ithalat, 21 milyon dolar ihracat olmak üzere 94 milyon dolarlık ihracat hacmine sahibiz” ifadelerini kullandı.
    Enerji ve doğalgazın ekonomi için en önemli faktörlerin başında geldiğini ifade eden Başkan Büyüksimitci şunları söyledi: “Bugün doğalgaz ithalatımızın yaklaşık üçte birini Rusya’dan yapıyoruz. Diğer önemli bir etki alanı da hiç kuşkusuz turizmdir. Ülkemize gelen turist sayısının yüzde 23’ü bu iki ülkeden gelmektedir. Rakamların da gösterdiği gibi savaş ortamının bu iki ülke ile olan ticaret ve turizm hacmimizi daraltacağı, tedarik zincirlerimizi aksatacağı, gıda ve enerji faturamızı artıracağı ve cari dengeyi olumsuz etkileyeceği son derece açıktır.” (DHA)
    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow