hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Keçi derisi üzerine Türk mitolojisi temaları çiziyor

    Keçi derisi üzerine Türk mitolojisi temaları çiziyor
    expand

    Keçi derisi üzerine Türk mitolojisi temaları çiziyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şeref KAHRAMAN/KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ’de resim sanatçısı Yetiş Ayyıldız'ın (53), keçi derisi üzerine çizdiği Türk mitolojisi temaları dikkat çekiyor.
    Kayserili resim sanatçısı Yetiş Ayyıldız, 13 yaşında baba mesleği olan halı motifleri çizmeye başladı. O yaşlarda Almanya’ya giden ve makine, torna ve tesviye üzerine çalışan Ayyıldız, hobi olarak resim çizmeye devam etti. 10 yıl önce Kayseri’ye gelen Ayyıldız, hobi olarak yaptığı çizimleri, meslek haline getirdi. Ayyıldız, Tarihi Kayseri Kalesi, Sanatçılar Sokağı’nda keçi derisi üzerine çizdiği Türk mitolojisi üzerine temalar ile dikkat çekiyor. Uzun yıllar Almanya’da yaşadıktan sonra Kayseri’ye geldiğini belirten Ayyıldız, “Asıl mesleğim makine, torna ve tesviye üzerinedir. Hobi olarak da resim işi yapıyordum. 10 yıl önce Kayseri’ye temelli geldim ve hobi olarak yaptığım iş mesleğim oldu. Tarihi Kayseri Kalesi, Sanatçılar Sokağı’nda bu sanatı yapmaya çalışıyorum. Bu iş benim baba mesleğimdir. Babam halıcıydı, halı dokurduk. İlkokul çağlarında da halı, model çizmeye başladım, motiflere aşinalık kazandım. O günden bugüne yapıyorum” diye konuştu. 
    ‘İLHAM KAYNAĞIM DEDE KORKUT’
    Yaptığı çalışmalara değinen Ayyıldız, “Keçi derisi üzerine resim çalışmaları yapıyorum.  Deri üzerine genel mitoloji üzerine temalar kullanıyorum. Tabi ki Türk mitolojisi önceliğimdir. Kavak, çamur, taş gibi doğal malzemelerle çalışıyorum. Şuanda genel yaptığım işler deri üzerine çizimlerimdir. Deriler üzerinde Türk mitolojisinde tanınmış kişiler var. Köroğlu, Dede Korkut, Kül Tigin, Bilge Han gibi isimler var. Mitolojide geçen Oğuz boyları, Nasreddin Hoca gibi isimleri hikayelendiriyorum. Benim daha çok ilham kaynağım Dede Korkut’tur. Dede Korkut kitabındaki hikayeleri alıp, onu bir şekilde resme yansıtmaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow