hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarım ve Orman İl Müdürü Şahin'den çiftçilere uyarı

    Tarım ve Orman İl Müdürü Şahinden çiftçilere uyarı
    expand

    Tarım ve Orman İl Müdürü Şahin'den çiftçilere uyarı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muhammed KISIR/KAYSERİ, (DHA) - TARIM ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, hububat mahsulünü topladıktan sonra anızlarını yakan çiftçilerin yanlış yaptığını belirterek, "Kendi arazilerinin çoraklaşmasına ve verimsizleşmesine neden olacak çalışmaların altına imza atmış oluyorlar" dedi.
    Hububat eken çiftçiler, bahçe ve tarlalarındaki hasatların sona ermesiyle birlikte,  bir sonraki ekime hazırlamak için toprak üzerinde kalan anızları ateşe veriyor. Tedbir alınmadan yakılan alanlar ise binlerce dekar alanın yanmasına neden oluyor. Toprak üzerinde kalan otları temizlemek için çıkan yangınlar ise, toprağın çoraklaşmasına neden oluyor.
    'YANGININ TELAFİSİ YOK'
    Anız yangınları konusunda yapılan yanlışlara değinen Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin,  toprakta faydalı olan kısımların oluşabilmesi için binlerce yıl geçtiğini belirterek, "Anız yangınları, hububat alanlarında hasat yapıldıktan sonra toprak üzerinde kalan yaklaşık 10 santimlik kısmın bilerek yakılması olayıdır. Toprağın üzerinde 3 santimlik bir katman vardır. Burada bütün mikroorganizmalar yaşar. Biz burada yangın çıkardığımızda toprakta faydalı olan tüm organizmaların yok olmasına sebep oluyoruz. Bunu yapan kişiler kendilerince bir temizlik yaptıklarını sanıyorlar. Aslında önümüzdeki dönemlerde kendi arazilerinin çoraklaşmasına ve verimsizleşmesine neden olacak çalışmanın altına imza atmış oluyorlar. Bunun farkında değiller. Biz bakanlık olarak çiftçilerimizi her zaman bilgilendirmeye çalışıyoruz. İkinci ürünün ekilmeye çalışıldığı bazı bölgelerde anızın direkt olarak bozulmasındansa yakarak hızlı bir şekilde tarlayı ekmeye çalışan yanlış bilgi sahibi çiftçilerimiz var. Toprakta faydalı olan kısmın oluşabilmesi için binlerce yıl geçiyor. Biz toprağı yangın ile yok edersek telafisi güç nedenlere yol açarız" diye konuştu.
    'FELAKETİN ÖNÜNE GEÇİLMENİN YÖNTEMİ, BİLİNÇ VE TEDBİR'
    Bakanlık olarak her zaman üreticileri anız yangınları hakkında bilgilendirdiklerini vurgulayan Şahin şöyle konuştu: "Toprağın üzerinde yapacağımız en küçük bir hamle telafisi güç zararlara neden olmaktadır.Toparlanamayacak durumlara geldiğimizi de görebiliriz. Üreticilerimize anızı bozmak yerine anızın kendi halinde yok olmasını söylüyoruz. Yeni bir tarım akımı var. Anıza direkt ekim yöntemiyle, tarlaların ekilmesidir. Biz bu yöntemle hem tarladaki su kaybının önüne geçmiş oluyoruz. Mikroorganizmaları da çoğaltarak verimliliği arttırıyoruz. Söndükten sonra baktığınızda kertenkelesinden kaplumbağasına kadar birçok hayvanında bu yangınlar sonucunda yok olduğunu görüyoruz. Yangın yok eder. Biz bitki türlerini temizlediğimizi düşünürken, aynı anda birçok canlıyı yok ediyoruz. İç Anadolu Bölgesi gibi kurak olan bölgelerde özellikle yaz döneminde üreticilerimizin dikkatli olması gerekiyor. Bakanlık olarak biz çiftçilerimizi her zaman bilgilendirmeye çalışıyoruz. Yangın felakettir diyoruz. Bu anızda veya ormanda da olsa felakettir.Bu felaketin önüne geçilmesinin tek yöntemi de bilinç ve tedbirdir."
    Şahin, anız yangınları ile çiftçilerin bir yıllık emeğinin yok olduğunu ifade ederek, yol kenarına atılan sigara izmaritinin binlerce dekar alanın yok olmasına neden olabileceğini sözlerine ekledi.

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow