hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Yardımcısı Gizligider: Sözleşmeli tarımda mevzuat çalışmalarını tamamladık

    Bakan Yardımcısı Gizligider: Sözleşmeli tarımda mevzuat çalışmalarını tamamladık
    expand

    Bakan Yardımcısı Gizligider: Sözleşmeli tarımda mevzuat çalışmalarını tamamladık

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burak CAN/ KIRIKKALE, (DHA)- TARIM ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, sözleşmeli tarım ve hayvancılıkla ilgili mevzuat çalışmalarının tamamlandığını belirterek, "TBMM açılır açılmaz sevk etmeyi düşünüyoruz. Hep konuşulur; ama bir türlü sistematik olarak başlayamadı. İnşallah artık buna geçiyoruz" dedi.
    Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Kırıkkale'nin Yahşihan ilçesinde Oba Köy Eğlence ve Dinlenme Alanı'nı ziyaret etti. Bakan Yardımcısı Gizligider, sebze ve meyve için ayrılan alanlara öğrencilerle ekim yaptı ve ürünlere can suyu verdi. Ardından da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde düzenlenen 'Kırıkkale Tarım Sektörü İstişare Toplantısı'na katıldı. Toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz, AK Parti Kırıkkale İl Başkanı Mustafa Kaplan ve çiftçiler katıldı. Gizligider, çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. 
    'İYİ BİR SEZON GEÇİRDİK'
    Tüm bakanlık personelinin sahada olduğuna dikkat çeken Ebubekir Gizligider, "'Biz Ankara'dan politikaları belirleriz, yazarız, çizeriz, kesin doğrudur, devlet yaptıysa kesin doğrudur' gibi bir iddiamız yok. Bir takım sorunlarımız varsa gider istişare ederiz. İnşallah istişarenin sonucunda da çözüme kavuştururuz. Şükür bu yıl geçen seneye göre daha iyi bir sezon geçirdiğimizi düşünüyoruz. Tahıl yoğunluğunun olduğu bu bölgede, hem fiyat hem de bereket itibarıyla güzel bir yıl oldu. Allah da yardım etti, kul da yardım etti. Sağ olsun Cumhurbaşkanımız götürdüğümüz tekliflerin tamamını itirazsız, hatta bazen yükselterek kabul etti ve büyük bir destek verdi" ifadelerine yer verdi.
    'ÜRETİCİNİN DE TÜKETİCİNİN DE KORUNDUĞU BİR SİSTEM'
    Gizligider, bakanlıkta yeni mevzuat çalışmasının tamamlandığını belirterek, "TBMM açılır açılmaz sevk etmeyi düşünüyoruz. Bunun içinde neler var? Sözleşmeli tarım ve sözleşmeli hayvancılık. Hep konuşulur ama bir türlü sistematik olarak başlayamadı. İnşallah artık buna geçiyoruz. Üreticinin de tüketicinin de satın alanın da korunduğu bir sistem. Herkesin sözünde durmak zorunda olduğu ve bu sisteme girenin başta üründe sigorta zorunluluğunun bulunduğu, ardından 'benim param ödendi, ödenmedi' veya 'çiftçi bana ürünü verdi, vermedi' gibi bu tartışmaların biteceği bir sistem getiriyoruz" dedi.
    Gizligider, getirecekleri izin sistemiyle de hangi toprağa ne ekileceğini belirlemek istediklerine dikkat çekerek, "Buna girilmezse biz destek vermeyeceğiz. Çünkü başka türlü bu ürün desteğini yönetemiyoruz. Dönemsel bir ürün para ediyor ve herkes ona yükleniyor. Alttaki suyun, deponun veya pazarın durumu ne, bilemiyoruz. Bunları sistematik olarak bitirmek istiyoruz. Aslında toprağa ne ekilecek, yüzyıllarca belli. O kendini anlatıyor, söylüyor. Biz ona dayatıyoruz bir şeyleri; ama doğayla oyun olmaz. Eninde sonunda doğa kazanır. Önce bu toprağı ve suyu korumak zorundayız. Bunun dışındaki seçeneklerin tamamı fantezi" ifadelerini kullandı.
    'E-NABIZ GİBİ BİR SİSTEMİ HAYVANCILIKTA BAŞLATIYORUZ'
    Konuşmasının devamında hayvancılığa ilişkin projeleri anlatan Gizligider, şunları söyledi:
    "Artık e-Nabız gibi bir sistemi hayvancılıkta başlatıyoruz. Örnek olarak hayvanın anası, babası kim, aşısı ne, hastalığı ne olmuş, cinsi ne, bunların hepsini gözlemlemek lazım. Yine bu sistemi bitkisel üretim bazında da yapmak istiyoruz. Bunları inşallah cep telefonuna sığdıracağız. Bu bizim için çok önemli."  (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow