hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırıkkale'de çobanlar için yer, sürüler için sulama alanları oluşturulacak

    Kırıkkalede çobanlar için yer, sürüler için sulama alanları oluşturulacak
    expand

    Kırıkkale'de çobanlar için yer, sürüler için sulama alanları oluşturulacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hasan AKYILDIZ/KIRIKKALE, (DHA)- KIRIKKALE'de, Ziraat Odası ile Ahiler Kalkınma Ajansı arasında imzalanan protokol ile dağda çobanlara gece kalmaları için yer, sürüler için sulama alanları ve sürü yaylım alanları oluşturulacak.
    Kırıkkale Ziraat Odası Başkanlığı tarafından hazırlanan, 'Sürdürülebilir verimli hayvancılık için su temini, geçici konaklama ve sürü yaylım rotaları oluşturma fizibilitesi' başlıklı proje, Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından onaylandı. İmzalanan protokol ile dağda çobanlara gece kalmaları için yer, sürüler için sulama alanları ve sürü yaylım alanları oluşturulacak.
    'ÖNEMLİ BİR PROJEYE ADIM ATMIŞ OLACAĞIZ'
    Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, projenin amacının çiftçinin gelir seviyesini yükseltmek olduğu söyledi. Köylerde yaşamı sürdürmeyi hedeflediklerini belirten Öztürk, "Yayılan sürülerde çobanların özellikle kışın geceleyebilmesi için güvenli alanların ve kış aylarında soğuktan dolayı kuzu ölümlerinin azaltılması için ahırların oluşturulabilmesi için en uygun lokasyonların belirlenmesi amaçlanmaktadır.  İl Tarım Müdürlüğü ve İl Özel idaresi ile ortaklaşa tespit edilen noktalarda hayvanların içme suyunu karşılayabilmek, geceleme ve ahırlar yapılacak. Hayata geçecek olan bu proje sayesinde köylerden kentlere göçü engelleyip, köylerde yaşamın sürdürmeyi hedefleniyor. Proje kapsamında, 5 adet çobanlar için yer ve hayvanların sürü yaylım yerleri yapılmasını planlıyoruz. Ortaya çıkacak olan bu yeni proje ile belki de iç Anadolu bölgesinde hayvancılık gelişmesi ve çoğalması için önemli bir projeye de adım atmış olacağız" dedi.
    'CANLILARIN EN TEMEL İHTİYAÇLARININ BAŞINDA SU VE HAVA GELİR'
    Hayvanların da diğer tüm canlılar gibi suya ihtiyaç duyduğunu belirten Öztürk, şöyle konuştu: "Su bildiğiniz gibi canlıların en önemli yaşam kaynağıdır. Doğru zamanda ve miktarda su tüketmeyen canlılar yaşamlarında ciddi sorunlarla karşılaşırlar. Dünya kurulduğunda beri canlılar suya ihtiyaç duyarlar. Suyun bu kadar önemli olması insanların vücudunun yüzde 70-75’inin su olmasıdır. Dolayısıyla hayvanlarının da vücutlarının büyük kısmının su olması onlarında susuz yaşayamayacağını gösterir. Hayvanların günlük su gereksinimleri hava sıcaklığı, tüketilen yemlerin nitelik ve niceliği, hayvanın fizyolojik durumu gibi birçok etmene bağlıdır. Canlıların en temel ihtiyaçlarının başında su ve hava gelir. Hayvanların su ihtiyaçları karşılanırken mutlaka temiz ve sağlıklı su kullanılmalıdır. Yağsız hayvan vücudunun yaklaşık 2/3’ünü su oluşturur. Hayvanlar vücut proteinlerinin yarısını, yağın tamamını kaybederse yaşamaya devam ederken, vücudundaki suyun yüzde 10’unu kaybederse hayvan ölür."
    'YAŞANAN GÖÇ BİR ÇOK SORUNU BERABERİNDE GETİRMEKTE'
    Öztürk, Türkiye'de kırdan kente göçün, 1950’li yıllarda sanayi devrimi ile başladığını ve halan devam ettiğini belirtti. Kırsal alanda yaşayan nüfusun büyük bir bölümünün tarımsal faaliyet ile geçimlerini sağlamadığını kaydeden Öztürk, şunları söyledi: "Artan nüfus ile tarımdan sağlanan gelirin yetersiz kalması, tarım arazilerinin çeşitli nedenlerle parçalanmasıyla tarım işletmelerinin düşük gelirli küçük işletmelere dönüşmesi, tarımsal üretimde yeni gelişmeler ile makine kullanımının artmasıyla iş gücüne olan talebin azalması gibi özellikle ekonomik kökenli nedenlerle köyden kente göç gerçekleşmektedir. Yaşanan göç, tarımsal üretimde çalışacak genç işgücünün azalması, terk edilen arazilerin atıl şekilde kalması, tarımda üretim ve verimin düşmesi, kırsal yoksulluğun artması gibi birçok sorunu da beraberinde getirmektedir."

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow