hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Babaeski'de, 'Sarı Saltık Tanıtım' konferansı

    Babaeskide, Sarı Saltık Tanıtım konferansı
    expand

    Babaeski'de, 'Sarı Saltık Tanıtım' konferansı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Metin KARAKUŞ/BABAESKİ(Kırklareli),(DHA)- KIRKLARELİ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce, 13'üncü yüzyılda Hoca Ahmet Yesevi Medresesi'nde yetişmiş, Hacı Bektaşi Veli düşünce geleneğini Balkanlar'da örgütleyerek, Balkanların İslamlaştırma faaliyetleri bulunmuş Alperen, Gazi Dervişlerinden, 'Sarı Saltık Tanıtım' adlı konferans düzenlendi. 

    Babaeski Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki konferansa, Kaymakam Hakan Özarslan, Belediye Başkan Vekili Hasan Ali Eren, Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, Kırklareli Üniversitesi Babaeski Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğr. Kamil Malkoçlu,  İstanbul Sarı Saltık Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Naki Evsen, Cem Vakfı Babaeski Şube Başkanı Hüseyin Yeşilbaş, Babaeski Bektaşi Babası Hayati Dağlıoğlu, kurum müdürleri katıldı.

    Konferansa konuşmacı olarak, Ankara Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, katıldı. Demir, "Bu konferans, adına destanların, efsanelerin, rivayetlerin anlatıldığı ve yazıldığı, 10'dan fazla ülkede 40'ın üzerinde türbesinin ve makamının bulunduğu Saktık Gazi'yi tanıtabilmek için planlanmıştır" dedi. 32 yılı içeren geniş kapsamlı araştırmalarımda, 'Saltıkname'nin yazarı Ebu'l-Hayr-ı Rumi'ye göre, XIII. Yüzyılda yaşamış Anadolu ve Rumeli'nin, Türkler adına fethinde birinci derecede rol almış bir kahramanıdır. O Sinop'ta doğmuş, hayatta olduğu süre içerisinde üç kıtaya adaleti, doğruyu ve aydınlığı götürmüştür" dedi. 

    Prof.Dr. Necati Demir, Sarı Saltık Gazi'nin, Babaeski ilçesine geldiğini, burada yolun kenarında muhtemelen tekke veya zaviye olan kubbeli bir cami ve türbesinin bulunduğunu, halkın Sarı Saltık'a büyük saygı duyduğunu, bu zaviyede bir mum yakarak ışığının binlerce yıl sönmemesini istediğini söyledi. Saltık'ın asıl mezarının Babaeski'de olduğunu belirten Demir, "Bu topraklarda İslam'ı yayan ecdadımızın hatırlanıp, hatırasının yaşatılması amacıyla, Babaeski ilçemize türbesinin, hatta bir külliyenin yapılmasının Türk-İslam kültürümüzün yaşatılmasına büyük katkı sağlayacak. Sarı Saltık, hangi inançtan olursa olsun, muhtaç olana el uzatmak bizim şiarımızdır. Sarı Saltık'ın, Türk dünyasının gelmiş geçmiş en büyük hocalarından birisi olan Ahmed Yesevi'nin öğrencisi ve 12 dil ve 3 kutsal kitabı bilen bir alim, binlerce kişiden oluşan orduların karşısında tek başına dikilebilen bir yiğit" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow