hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hastanede, 'Nefes al, hareket et, yaşadığını fark et' etkinliği

    Hastanede, Nefes al, hareket et, yaşadığını fark et etkinliği
    expand

    Hastanede, 'Nefes al, hareket et, yaşadığını fark et' etkinliği

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Metin KARAKUŞ/BABAESKİ(Kırklareli),(DHA)- KIRKLARELİ'nin Babaeski İlçesi Devlet Hastanesi'nde, Pulmoner Rehabilitasyon Haftası'nda dahiliye servisinde yatan hastalara, 'Nefes ol, hareket et, yaşadığını fark et'  etkinlik düzenlendi.

    Babaeski Devlet Hastanesi Başhekimi Hakan Azatçam, Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinlikleri kapsamında konuya ilişkin toplum farkındalığının artması ve güncel gelişmelerin paylaşılması amacıyla dahiliye servisinde yatan hastalara eğitim verilerek, fizyoterapist eşliğinde nefes egzersizleri yapıldığını söyledi. Azatçam, şunları söyledi:

    "Süregen nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve/veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmonerrehabilitasyon uygulanabilmektedir. Pulmoner rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistikfibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmonerre habilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir. Hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırması, hastalığın ilerlemesini önlenme, egzersiz toleransının artırılması, sağlık durumunun iyileştirilmesi, komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi, hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesi, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi,Hastaneye başvuru sıklığı ve yatış süresinin azaltılması sonucunda sağlıkla ilişkili harcamaların azaltılması,sağ kalımda artış sağlamasıdır."

    Başhekim Azatçam, Pulmoner rehabilitasyon programının  en az 8 hafta olması gerektiğini belirterek, "Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, kronik akciğer hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediyorsanız, günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanız değerlendirme için göğüs hastalıkları uzmanına başvurduktan sonra pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanmalısınız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow