hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'u fetih toplarının döküldüğü, tophane restore edilecek

    İstanbulu fetih toplarının döküldüğü, tophane restore edilecek
    expand

    İstanbul'u fetih toplarının döküldüğü, tophane restore edilecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vahit İŞBAŞARAN/DEMİRKÖY(Kırklareli),(DHA)-KIRKLARELİ'de Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi sırasında savaşta kullanılan topların döküldüğü, Osmanlı'dan kalma Tophane-i Amiriye (Fatih dökümhanesi) restore edilip turizme açılacak.

    Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde, Fatih Sultan Mehmet'in 1453'de İstanbul'u fetihte topların güllelerinin üretimi ve Osmanlı ordularının harp malzemeleri ile gemi top ve silah yapımında kullanılan demir aksamı döküldüğü Tophane-i Amiriye, diğer adıyla Fatih Dökümhanesi restorasyon edilerek çevre düzeni tamamlanmasıyla turizme kazandırılacak.  Demir Çağı süresince madencilik açısından büyük öneme sahip olan dökümhanede Osmanlı İmparatorluğu'nun izleri görülürken, alanda yapılacak çalışmayla 'Fatih Dökümhanesi'nin turizme kazandırılması hedefleniyor.

    Demirköy Kaymakamlığından yapılan yazılı açıklamada, dökümhanenin yol ve ışıklandırma ihalesinin tamamlandığı bildirilerek yıl içinde bitirilerek hizmete alınacağı duyuruldu. Kaymakamlık, röleve-restütisyen-restorasyon projesinin ihalesi yapılmış, proje çizimini müteakip restorasyonuna başlanacağı bilgisini paylaştı. Ayrıca dökümhane önüne yapılacak olan çevre düzenlemesi (otopark, yöresel ürün standı, lavabo vb.) işi ihale aşamasında olduğu da belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow