hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırklareli'nde aronia üretimi artıyor

    Kırklarelinde aronia üretimi artıyor
    expand

    Kırklareli'nde aronia üretimi artıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ(DHA)-KIRKLARELİ'nde kansere karşı etkili, yaşlanma karşıtı ve yüksek antioksidan deposu olan aronia bitkisi ekimi artıyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Funda Eylem Özel, "Her geçen yıl ekim alanı artan aronia ürün deseninde yaklaşık 200 da alanla yerini aldı."dedi.

    Tarım veOrman İl Müdürü Funda Eylem Özel, yaptığı açıklamada "Merkez ve köylerinde büyük oranda ekimi gerçekleşen buğday ve ayçiçeği tarımına alternatif olabileceğini düşünülen aronia bitkisi ile ilgili olarak ilk dikim Vize İlçesinin Sergen köyünde 2017 yılında 55 da alanda gerçekleştirildi. Daha sonra Soğucak köyünde 30 da alana, 2019 yılında ise Akıncılar köyünde 76 da alana dikim yapıldı. Her geçen yıl ekim alanı artan aronia ürün deseninde yaklaşık 200 da alanla yerini aldı. İlk yıldan itibaren müdürlüğümüz personelleri tarafından kontrol ve denetimlerde söz konusu aronia fidanlarının gelişimleri, iklime verdikleri tepkiler, hastalık ve zararlıları ile ilgili tespit edilen hususlar sonucunda değerlendirmeler yapıldı. Akıncılar köyünde aronia da 'Bakla Zınnı' zararlısı ile mücadeleye eşlik edilerek üreticilerle bilgi alışverişinde bulunuldu. Önümüzdeki süreç içerisinde bilgi paylaşımı ve kontroller devam edecektir"dedi.

    Aronia bitkisi bir çok hastalığa karşı iyi geldiği için  ‘süper meyve’ olarak nitelendiriliyor. Amerika'da çok yaygın üretimi olan aronia bitkisi son yıllarda ülkemizde de duyulmaya başlandı. Uzmanlar, aronia meyvesinin soğuk algınlığı, mide hastalıkları, bağırsak, karaciğer, ve safra kesesi dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların ve radyasyon zehirlenmesinin tedavisinde kullanıldığını ifade ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow