hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lüleburgaz Belediye Başkanı Gerenli: Sıbyan Mektebi tarih müzesi olmalı

    Lüleburgaz Belediye Başkanı Gerenli: Sıbyan Mektebi tarih müzesi olmalı
    expand

    Lüleburgaz Belediye Başkanı Gerenli: Sıbyan Mektebi tarih müzesi olmalı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklreli),(DHA)-KIRKLARE'nin Lüleburgaz ilçesi Belediye Başkanı Murat Gerenli, restorasyon çalışmaları başlatılan Sıbyan Mektebi'nin Lüleburgaz halkına kazandırılması gerektiğini belirterek, "Kentimizin en önemli kültürel miraslarından biri olan bu nadide eserin dokusuna uygun bir şekilde değerlendirip gelecek nesillere aktarmak boynumuzun borcudur. Sıbyan Mektebi de gerek konumu, gerekse tarihi dokusuyla Lüleburgaz tarih müzesi olarak yer almalı ve uzun yıllar bu şekilde Lüleburgaz'a hizmet etmelidir" dedi.

    Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Edirne Anıtlar Kurulu tarafından restorasyon çalışmalarına başlanılan Mimar Sinan'ın ustalık eserlerinden 450 yıllık Sıbyan Mektebi'nin Türkiye'de Sokollu'ya ait ayakta kalan 3 menzil külliyesinden biri olduğunu söyledi. Sıbyan Mektebi'nin Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi ile bir bütün olduğunu söyleyen Gerenli, külliyenin kültürel mirasımızda çok önemli bir yere sahip olduğunu ve uluslararası alanda da yayınlanmış eserlerde bunun görüldüğünü söyledi. Bu nedenle Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi'nin dışarıdan gelen misafirlere, Lüleburgaz halkına tanıtılması gerektiğini belirten Gerenli, "Sanat tarihimiz açısından da çok önemli eserler arasında yer alan ve uluslararası yayınlanmış eserlerde yer bulan külliyemizi tanıtmak, dışarıdan gelen misafirlere, halkımıza, gençlerimize ve gelecek nesillere aktarmak boynumuzun borcudur. Bu bizim için en önemli görevlerden biridir" dedi.

    Lüleburgaz Belediyesi'nin kent belleğini gelecek nesillere aktarmak amacıyla kültür envanteri çalışmaları başlattığını söyleyen Gerenli, Sıbyan Mektebi'ni Lüleburgaz halkıyla birlikte tarih müzesi olarak kente kazandıracak iradeye sahip olduklarını söyledi. Gerenli, "Lüleburgaz Belediyesi olarak da kültür envanteri çalışmaları yapıyoruz ve kültür envanteri çalışmaları sonucunda kentimize müze kazandırmak ve geçmişten gelen birikimimizi gelecek nesillere aktarmak en önemli görevlerimizden biridir. Bilimsel olarak hazırlanacak bu birikimle birlikte bunu yapabilecek iradeye sahibiz" diye konuştu.

    KIZILAY KULLANIYOR

    Lüleburgaz Belediye Başkanı Gerenli'nin tarih müzesi olmasını istediği Sıbyan Mektebi, Türk Kızılayı tarafından kullanılıyor.  Türk Kızılay Lüleburgaz Şube Başkanı Mustafa Gamsız, "Restorasyonu bittikten sonra burayı tekrar Kızılay Şubesi olarak kullanmaya başlayacağız. Artık depo olarak değil şube olarak kullanacağız. İhtiyaç sahiplerinin tespiti, verilecek fitreler, kurban bağışlarının koordine edileceği ofis olarak kullanacağız. Çalışmalar 500 gün kadar sürecek. Bu tür tarihi şubeler Kızılay'ın elinde çok az. Buranın Türkiye'deki nadir şubelerden biri olacağına inanıyorum" açıklamasını yapmıştı.


     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow