hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lüleburgaz Belediye Başkanı Gerenli'den pazarda, 'koronavirüs' uyarısı

    Lüleburgaz Belediye Başkanı Gerenliden pazarda, koronavirüs uyarısı
    expand

    Lüleburgaz Belediye Başkanı Gerenli'den pazarda, 'koronavirüs' uyarısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


     

    Vahit İŞBAŞARAN/LÜLBURGAZ(Kırklareli),(DHA)-KIRKLARELİ'nin Lüleburgaz ilçesi Belediye Başkanı doktor  Murat Gerenli, ilçede kurulan pazarı ziyaret ederek, pazarcılar ve vatandaşlara koronavirüs salgınında alacakları tedbirleri anlattı.

    Lüleburgaz Belediye Başkanı doktor Murat Gerenli, ilçede pazartesi günleri  kurulan halk pazarını ziyaret ederek, esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. Pazarda alınan koronavirüs tedbirlerini de denetleyen Gerenli, esnaf ve vatandaşlara virüs karşısında alacakları önlemleri anlattı. Gerenli, şunları söyledi:

    "Ciddi bir solunum yolu enfeksiyonu salgınının eşiğindeyiz. Radyoda, televizyonda, gazetelerde birçok açıklama dinliyor, okuyorsunuz. Bazıları alanında yetkin, çok değerli uzmanların açıklamaları, bazıları ise konuyla tamamen alakasız, medyatik birtakım kişilerin açıklamaları. Bunların içerdiği doğru bilgiyi eğriden sizin ayırabilmeniz mümkün olmayabilir. Bu yüzden sizleri de korumak adına elimden geldiğince bazı açıklamalar yapmak istedim. Amacım kimseyi korkutmak değil, ancak doğruyu bilmenizi ve tedbirli olmanızı sağlamak. Umarım işinize yarar. Enfeksiyona neden olan virüs, yeni tip koronavirüs olarak isimlendirildi. İnsanlara solunum yolu ile (öksürük hapşırık damlacıkları, ağızdan çıkan tükürükler) bulaşıyor. Bulaşmada solunum yolu damlacıkları ile kirlenen yüzeylere temas ettikten sonra ellerin ağıza-buruna götürülmesi de rol oynuyor. Hasta olan, hasta görünenlerden uzak durun. Aranızda en az 1 metre mesafe olsun. Özellikle dışarıdan gelince ellerinizi su ve sabunla en az 40 sinaye süreyle yıkayın. Onun dışında gün içinde sık sık ellerinizi yıkayın. Yıkama şansınız yoksa alkol bazlı el dezenfektanı veya kolonya ile en az 20 saniye elinizin her yanını ovalayın."

    'EVDE KALIN'

    Başkan Gerenli, 65 yaş üzerine ve kronik hastalıkları bulunanların mutlaka evde kalmaları gerektiğini ifade ederek, şöyle dedi:

    "Hastaysanız evde kalın, odanızı ayırın ve istirahat edin. Odanızı sık sık havalandırın. Evdeki diğer kişilerle temas edecekseniz maske takın. Hapşırıyor, öksürüyorsanız kağıt mendil içine hapşırın -öksürün ve kağıdı hemen atın. Yanınızda kağıt mendil yoksa dirseğinizin içiyle ağzınızı-burnunuzu kapatacak şekilde dirseğinizin içine hapşırın-öksürün. Cep telefonlarınızı eve gelince alkollü/kolonyalı bir mendille silip temizleyin. Hasta değilseniz maske takmayın. Maskeyi hastaların takması çok daha önemli. Hastayken evden çıkmanız gerekirse başkalarına bulaştırmamak için mutlaka maske takın. Belirtileriniz ciddi değilse evde kalın ve istirahat edin. Ama giderek artan bir solunum sıkıntınız ve düşkünlüğünüz ya da başka ciddi bulgularınız olursa, vakit geçirmeden en yakınınızdaki sağlık kuruluşuna başvurun. Ağır olmayan hastaların evde kalması sağlık sistemini yüklememek açısından da önemli. Böylece gerçekten ihtiyacı olan ağır hastalarla daha fazla ilgilenmek mümkün olacaktır. İyi beslenin, iyi uyumaya gayret edin. Mutlaka sebze-meyve tüketin. Açık havaya çıkın. Evinizi havalandırın. Bunlar bağışıklık sisteminize iyi gelecektir. Medyadaki haberlere bakıp sakın kendi kendinize ilaçlarınızı kesmeyin (tansiyon ilaçlarınızı özellikle). Önceden bildiğiniz veya iyi geldiğini duyduğunuz ilaçları doktora danışmadan alıp içmeyin. Gerekiyorsa tıbbi yardım almak için hastaneye başvurun. Sizler çok değerlisiniz ve sizleri çok seviyorum. Sağlıkla kalın, kendinize iyi bakın."


     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow