hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Lüleburgaz'ın Trafik Master Planı, yılda 19 milyon lira tasarruf sağlayacak'

    Lüleburgazın Trafik Master Planı, yılda 19 milyon lira tasarruf sağlayacak
    expand

    'Lüleburgaz'ın Trafik Master Planı, yılda 19 milyon lira tasarruf sağlayacak'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow



    Uğurcan KARAOĞLU/LÜLEBURGAZ(Kırklareli),(DHA)- KIRRKLARELİ'nin Lüleburgaz İlçe Belediyesi'nin hayata geçireceği 'Trafik Master Planı'nın kent paydaşlarına yönelik sunumunu gerçekleştiren Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Öğretim Görevlisi Tayfun Delice, "Çözüm önerileri sonrası gecikmeler ve sinyalizasyondan kaynaklanan sorunlar ele alındığında yıllık 19 milyon TL tasarruf sağlanacak" dedi. 

    Lüleburgaz Belediyesi'nin alanında uzman kişilerle birlikte yaklaşık 1 yıldır hazırladığı Trafik Master Planı kent paydaşlarına açıklandı. Bu kapsamda Aşkiye Neşet Çal Sahnesi'nde Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Öğretim Görevlisi Tayfun Delice, sunum gerçekleştirdi. Lüleburgaz Belediyesi'nin ev sahipliğindeki sunuma Lüleburgaz Kaymakamı Salih Yüce, oda başkanları, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları yetkilileri katıldı. Koronavirüs önlemleri nedeniyle katılımcı sınırlamasının olduğu sunumda Lüleburgaz'ın trafik sorunları ve çözüm önerileri tek tek anlatıldı. Sunumun ardından toplantı soru ve cevap kısmıyla sona ererken Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Tayfun Delice ve ekibine çiçek takdim etti. 

    640 TON EMİSYON TASARRUFU

    Mevcut trafik durumunda günlük 332 kilogram karbon emisyonu oluştuğunu kaydeden Delice, büyük bir çevre kirliliğinin de önüne geçileceğini  belirterek, "Önerilerin arından bu durum günlük 220 kilograma düşürüldü. Bu durumda yılda 40 ton emisyondan kurtulmuş olunacak" dedi. Delice, Trafik Master Planı'nın uygulanmasının ardından sadece trafik yoğunluğunun azalmayacağını yakıttan da büyük bir tasarrufun sağlanacağının belirterek, "Bu projeler sayesinde sürücüler yakıttan 4 milyon 645 bin lira tasarruf sağlayacak. Sadece gecikmelerden kazanılacak zamanla olacaktır. Yakıttan yılda 2 milyon litre tasarruf yapılmış olunacak. Bunu da güncel akaryakıt fiyatlarına göre uyarlarsak 14 milyon TL tasarruf sağlanacak. Gecikmeler ve akaryakıt tasarrufunu hesapladığımızda toplam 19 milyon TL tasarruf sağlanacak" ifadelerini kullandı. 

    Delice, sunumu öncesi raporun hazırlık aşamasında yaptıkları çalışmaları anlattı. Lüleburgaz'da trafik kazalarının yoğun olduğu bölgelerden topluluk çekim merkezlerine kadar çok sayıda alanın analizini çıkardıklarını kaydeden Delice, trafik hacimlerinin belirlenmesi, hız etütleri mevcut durum trafik simülasyon ve sirkülasyon planlarının hazırlandığını belirtti. Delice, "Mevcut durumları tespit etmek için Lüleburgaz'da 25 adet kavşakta ölçüm yaptık. Sabah, öğlen ve akşam piklerini içeren saat aralığında ölçüm yaptık. 
    Kavşakların yoğunluklarını tek tek ölçtük" dilerek, kavşaklardan geçen araç sayısını tek tek açıkladı. 

    OTOYOL KAPASİTE KURALI UYGULANDI

    Delice, kavşaklardaki sayımların bilimsel olarak değerlendirmek için uluslararası literatürde kabul gören Otoyol Kapasite Kuralı'nn uygulanarak kavşakların hizmet seviyelerinin simülasyonçalışmalarıyla birlikte belirlendiğini söyledi. Delice hizmet seviyelerinin A'dan F'ye kadar sıralandığını belirterek, "A seviyesi yolun tamamen açık olduğunu gösterir. F ise trafik tamamen sıkışık demektirö dedi. Delice hizmet seviyelerinin gecikme süresiyle değerlendirildiğini kaydederek, “Normal şartlarda 1 dakikada ulaşacağımız yere kavşağı kullanarak geçtiğimizde 1.5 dakikada gidiyorsak 30 saniye gecikme var demektir. Buradan hareketle her bir aracın ortalama gecikme süreleri ele alınarak hesaplandı" diye konuştu.  

    KAMERAYLA TEK TEK ÖLÇÜLDÜ

    Sinyalize olmayan kavşaklarda sinyalize kavşaklara göre daha fazla olduğunu söyleyen Delice, konunun daha iyi anlaşılması için harita üzerinden örneklerle sunum yaptı. Delice, ikinci aşamanın içinde trafik akımından sirkülasyona, parklanmadan yaya alanlarına kadar çok sayıda sorunun olduğunu kaydederek, "Bu sorunların çözümüyle Lüleburgaz'ın yaşam kalitesini artırmak istiyoruz" dedi. Delice, bu nedenle Lüleburgaz'ın sokaklarının tek tek araç üstü kamerayla kaydının yapıldığını söyleyerek, "Bunu Lüleburgaz'ın sokakları içindeki trafik levhalarının tespitini yaptık. Mevcut durum trafik sirkülasyonu için levhaları bilmemiz gerekiyordu. Trafik sirkülasyonunu yolun niteliğine göre belirleyebilir, paftalara işleyebiliriz. Sadece trafik sirkülasyon ya da trafik işaretlerindeki sorunları ele almadık. GPS sistemiyle birlikte yol yüzeyinde yaşanan sorunları tek tek ortaya koyduk. Noktasal olarak tespit ettiğimiz bu sorunlar, yapılacak çalışmayla hızlı bir şekilde giderilebilir" diye konuştu. 

    ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

    Mevcut verilerden elde ettikleri sorunları tek tek tespit ettikten sonra sorunlara ilişkin çözüm önerilerini sıralayan Delice, sinyalizasyon sisteminden kaynaklı trafik yoğunluğunun yanı sıra kent çekirdeğindeki parklanma sorununa karşı yol üstü parklanmasının kaldırılamaması durumunun da ele alındığını söyledi. Delice, "Bunun için yol ve kaldırım genişliklerinin yeterliliklerine baktık. Çift yönlü bir yolda parklanma kaldırılamıyorsa ve yolun genişliği uygun değilse yolu tek yön yapmak zorundayız. Bu kapsamda tek yön ile çift yön öncelikli olmak üzere 2 alternatif üzerinde durduk. Ancak çift yön yolların birleşimindeki kavşaklarda her yönden trafik akışı oluşur. Bu nedenle de kaos olur" dedi.  

    'HUZUR İÇİNDE YAŞAYACAĞIMIZ KENT HALİNE GETİRECEĞİZ'

    Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, huzurlu bir kent yaratacaklarını belirterek, "Öncelikle trafikle ilgili sorunlarımızı tespit edip bunlarla ilgili çözümler ortaya koyduktan sonra Lüleburgaz'ı modern konforlu yollarıyla huzur içinde yaşayacağımız kent haline getireceğiz. Planın hazırlanmasında aklın ve bilimin önderliğinde yola çıkacağız" dedi. Planın hazırlanmasında kişiye göre değil toplumun objektif olarak belirlenmiş sorunlarının ele alındığını kaydeden Gerenli, proje hakkında kısa bilgilendirmede bulundu. Başkan Gerenli, "Ekipler öncelikle 3 aşamalı çalışma başlattılar. Mevcut durumlarımızı tespit ettiler. Bu tespitin ardından sorunlu bölgeleri tespit ettiler. 360 derece dönen kameralarla en az 25 kavşakta ölçüm yaptılar. Parklanma, trafik sıkışıklığı ve kaldırım işgali olan yerleri tek tek ölçtüler. Bunun altından hep beraber kalkmak için çalışacağız. Kentlerin, insanların mutlu olacağı ve beraber yaşarken gelecek için refahı ön planda tutacakları merkezler haline getirmek için çalışacağız" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow