hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Sürdürülebilir Turizm Varış Noktası: Dupnisa' projesi hayata geçirildi

    Sürdürülebilir Turizm Varış Noktası: Dupnisa projesi hayata geçirildi
    expand

    'Sürdürülebilir Turizm Varış Noktası: Dupnisa' projesi hayata geçirildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vahit İŞBAŞARAN/DEMİRKÖY(Kırklareli),(DHA)-KIRKLARELİ'nin Demirköy ilçesinde, 'Sürdürülebilir Turizm Varış Noktası Dupnisa' projesi hayata geçirildi.

    'Sürdürülebilir Turizm Varış Noktası: Dupnisa' proje kapanış programına  Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Demirköy Kaymakamı Cafer Ekinci ile daire müdürleri katıldı. Trakyanın turizme açık tek mağarası olan Dupnisa Mağarası'nda bölge turizminin gelişmesi amacıyla 2015 yılında tamamlanan, 'Dupnisa Mağarası ve Yakın Çevresindeki Köylerin Eko-turizme Kazandırılması Projesi' ile Demirköy ilçesinde  yer alan Dupnisa Mağara alanına erişimi kolaylaştırmak için düzenlemeler yapıldı. Proje kapsamında aynı zamanda Dupnisa Mağarası'nın etki çemberinde kalan Armağan, Çukurpınar ve Beypınar köylerinin turizm altyapısı güçlendirilerek turizm odaklı kırsal kalkınmanın ilk adımı atılması ve bölgedeki yüksek eko turizm potansiyeli değerlendirilerek özel sektörün de çevre alana yatırım yapmasına olanak sağlanıldı.

    Yapılan ve yapılması planlanan projeler ile Dupnisa Mağarası gelen yerli ve yabancı turist sayısı kısa süre içerisinde ikiye katlandı. 2015 yılında mağaraya gelen ziyaretçi sayısı 43 bin 652 iken bu sayı 2018 yılında 88 bin 625 kişiye ulaştı. Dupnisa Mağarası 2015 ten 2018 yılına kadar toplam 280 bin 855 turist ağırlamış oldu. Yaşanan turist sayısındaki artış, yerel halkın yöresel ürünlerini satabileceği ve ev ekonomilerine katkı sağlayabileceği istihdama olanak sağlayabileceği ortamlar yarattı.

    Dupnisa Mağara alanında Vali Osman Bilgin'in destekleriyle Trakya Kalkınma Ajansı'nın 2018 yılı Küçük Ölçekli Mali Destek Programına birinci projenin devamı niteliğinde , 'Sürdürülebilir Turizm Varış Noktası Dupnisa Mağarası' projesi 2019 yılında hızla hayata geçirildi.
    Proje ile 6 adet yeme içme satış yeri,18 adet ücretsiz yöresel ürün pazarı, bir adet seyir terası, kapasiteyi karşılamayan tuvaletlerin yenilenmesi ve çevre düzenlemesi çalışması yapıldı. Projede Dupnisa Mağarası ve civar köylerdeki eko turizm bölgesinde etkisini kısa zamanda göstererek, bölge halkına sosyo ekonomik olarak birçok fayda sağlamakla beraber özel sektörün çevreye yapacağı yatırımlar hızlanarak artmasını sağlandı.

    Gerçekleşen projeler ile Trakya'nın turizme açık tek mağarası olan Dupnisa Mağarası ülkemizde ziyaret edilebilecek doğal alanların arasına girmeye başarırken, hayata geçirilen projeler ile yöre halkına da istihdam ve ekonomi anlamında büyük katkı sağladı.
    Bu projelere yeni bir proje eklenilerek, Dupnisa Mağarası'na giden Sarpdere ve Dupnisa arasındaki 5.2 kilometrelik  yolun genişletilmesi ve bisiklet parkurları yapılması için İl Özel İdaresince, IPA Sınır Ötesi İş birliği Programına Dupnisa ve Sarpdere köyü arasındaki yolun genişletilerek araç ve bisiklet trafiğine uygun şekilde yapılması projesi sunuldu.
    Proje kapsamında kapsamda hem bu yolun yapımı tamamlanacak hem de Sarpdere Köyüne 15 adet akıllı bisiklet alınacak. Gelen turistler bisikletlerle ücretsiz bir şekilde Mağara alanına ulaşımı sağlanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow