hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Restore edilen tarihi Cacabey Medresesi, ibadete açıldı

    Restore edilen tarihi Cacabey Medresesi, ibadete açıldı
    expand

    Restore edilen tarihi Cacabey Medresesi, ibadete açıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fahrettin TOKER/KIRŞEHİR, (DHA)- KIRŞEHİR’de restorasyonu tamamlanan tarihi Cacabey Cami, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı.
    Anadolu Selçuklu döneminde 1271-1272 yıllarında Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından yaptırılan Cacabey Medresesi’nin yaklaşık 5 yıllık restorasyon çalışmaları tamamlandı. Caminin yeniden ibadete açılması sebebiyle tören düzenlendi. Törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın yanı sıra Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Cacabey Medresesi’nin tarihi bir cami olduğunu belirterek, “Kırşehir’in en büyük yapıtlarından biri olan Cacabey Medresesi’nin restorasyon süreci adeta iğneyle kuyu kazılırcasına çok titiz çalışmalarla 5 yıla yakın bir süreçte bu restorasyon çalışmaları detaylarıyla anlatıldı. Tabi bu büyük bir medeniyet kurduğumuz bu topraklarda sadece yer yüzünü de değil uzayı da ihya etmek adına uzayı da gözlemlemek adına çalışmalarda başlatılmıştı. 750 yıl kadar önce ilimizin ilk valilerinden Cacabey, bu medreseyi, bu bilim merkezini kurarak uzayı da gözlemlemeye başlamıştı. Camiinin kuzey doğu ve kuzey batıdaki 3 sütunumuz rokete benzer, roketi andıran yapıtlarıyla bunu sembolize etmişlerdi. Tabi Cacabey Medresemizde bilim adına, uygarlık adına bir çok sembolik eserler var. Böyle bir eserin şehrimize tekrar kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
    Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ise, “Cacabey Gökbilim Medresesi; Cacabey’in bilime verdiği önemin bir kanıtı sayılmaktadır. Medresesinin rasathane olarak kullanıldığı ve bir gözlem kuyusunun olduğu 1325 tarihli Ankara Salnamesinde de yazılıdır. Yapı üzerindeki birtakım modellerin astronomi ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Medresenin giriş kemeri üzerinde yer alan tek satırlık kitabede Besmele ve Nahl Suresi’nin 90'ıncı ayetinin baş kısmı bulunmaktadır. Bu kitabenin altında olan ve uçları iki yana dönen diğer kitabede ise Al-i İmran Suresi’nin 18 ve 19'uncu ayetleri yazılıdır. Bu yazı şeridiyle kapı kemeri arasına iki satır halinde yerleştirilen, ayrıca sağ köşesine de bir metin eklenen kitabe ise bazı vergilerin kaldırıldığını bildiren bir emir namedir. Döneminde astronomi yüksekokulu olarak hizmet veren eserin, sonradan camiye çevrildiği bilinmektedir. Minaresindeki mavi çinilerden dolayı halk arasında 'Cıncıklı' cami olarak da tanınmaktadır. Bu nitelikleriyle adeta bir sanat eseridir. Tüm bu kendine has özelliklerinden dolayı UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Cacabey Gökbilim Medresesi, dünyanın da ilgisini çekmektedir” diye konuştu. (DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow