hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Kimyon, bayat yemeklerde zararlı bakterilerin kalkanı'

    Kimyon, bayat yemeklerde zararlı bakterilerin kalkanı
    expand

    'Kimyon, bayat yemeklerde zararlı bakterilerin kalkanı'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adem YILDIZ/KONYA,(DHA) - KONYA'da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Mehmet Pıçak, baharat çeşitlerinden olan kimyonun bayat yiyeceklerdeki bakterilerin kalkanı olduğunu belirtti. Pıçak, ''Kimyon, Anadolu ve Asya topraklarında çokça kullanılan bir baharat. Tavuk, et ve sulu yemek tarzı yiyeceklerde her hangi bir bayatlama varsa ve burada  sizin vücudunuza zarar verecek bir şey bulunuyorsa  onu engelliyor. Kaynamış sıcak suyun içerisine karıştırılan bir tatlı kaşığı kadar kimyon da, vücut içerisinde bulunan zararlı bakterilerin ve mikro organizmaların dışarıya atılmasına vesile olur.'' dedi. 
    Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan kimyon, içerisinde E vitamini olmasından dolayı insan sağlığı için oldukça faydalı bir ürün. Maydanozgiller familyasındaki otsu bir bitki olan kimyon, yemeklere lezzet katmasının yanı sıra bayat tavuk ya da etten zarar gelecek riskleri en aza indirmektedir.  Selçuk Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü mezunu Mehmet Pıçak, "Kimyonun, dünyadaki rekoltesinin çoğunluğu Türkiye'dedir. Kimyon, yemeklere tat verir ve sindirimi kolaylaştırmaktadır. Var olan bir özelliği de yemeklerde tavuk, et ve sulu yemek tarzı yiyeceklerde her hangi bir bayatlama varsa durumu telafi etme konusunda önemli bir baharattır. Örnek verecek olursak; Çıktınız dışarıda yemek yiyorsunuz, yemek bayat diyelim, kimyon burada sizin vücudunuza zarar verecek bir şey varsa onu engelliyor." dedi.
    Kimyonun sıcak su içinde karıştırılıp tüketilmesinin insan vücudu için faydalı olduğunu belirten Pıçak, şunları söyledi:
    ''Kaynamış sıcak suyun içerisine karıştırılan bir tatlı kaşığı kadar kimyon, vücut içerisinde bulunan zararlı bakterilerin ve mikro organizmaların dışarıya atılmasına vesile olur. Yeni doğan çocuklardan tutunda, yaşlılara kadar bağırsak sorunu olanlar varsa kimyonu tavsiye ederiz. Yemek yaparken de kimyonu başta eklersek, yemeğe esansını daha iyi verecektir. Kimyonun önemli püf noktası da taş değirmende öğütülmüş olmasıdır."  

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow