hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konya Vakıflar Bölge Müdürü: Vakıf geleneğimizi gelecek nesillere aktarmalıyız

    Konya Vakıflar Bölge Müdürü: Vakıf geleneğimizi gelecek nesillere aktarmalıyız
    expand

    Konya Vakıflar Bölge Müdürü: Vakıf geleneğimizi gelecek nesillere aktarmalıyız

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duygu KARAKOÇ/KONYA,(DHA)-KONYA Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, vakıf geleneğinin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirterek, ''Vakıflarımızın olmadığı durumda yardım ve vakıf eseri onarımına yönelik giderlerin tamamının devletimize yük olacağı düşünüldüğünde, her hizmetin devletimizden beklenmediği medeniyetimizin iyilik müessesi olan vakıf geleneğimizin, gelecek nesillere ulaştırılmasının önemi daha iyi anlaşılacaktır.” dedi.
    Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, 09-15 Mayıs Vakıflar Haftası nedeniyle basın toplantısı düzenledi.
    VAKIFLARIN ÇEŞİTLİLİĞİ AZALDI 
    Nurullah Osmanlı, vakıf sayılarının ve çeşitliliğinin azaldığını kaydetti. Konya halkının vakıfları her zaman hassasiyet gösterdiğini ifade eden Osmanlı, şunları söyledi:
    ''Konya halkı her zaman vakıflara hassasiyet göstermiş, 'hayır işlerinde yarışınız' tavsiyesine uyanlardan olmuştur. Geçmişte,  sadaka taşı geleneğinin bugün askıda ekmek uygulamasına dönüştüğü görülmekte, geçmişte şartları itibariyle çeşitlilik arz eden vakıfların günümüzde çeşitliliği azalsa da vakıf kültürünün devam ettiği görülmektedir.  Mahalle kültürünün ürettiği avarız vakıfları çok azalmış olsa da mahalle sakinlerinin kendi imkanlarıyla yardımlaşma dayanışmaya yönelik çalışmaları bulunmaktadır. Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz yetki alanında yönetimi kalmamış ecdattan emanet kalan 403 mazbut ve halen görevini sürdürmekte olan 11 mülhak vakfımız bulunmaktadır. Bugün Konya’da farklı hizmetleri yürütmek amacıyla sivil toplum tarafından yürütülen 151 vakıf görev yapmaktadır. Geçmişte bizzat halkın iyilik yapma seviyesini de gösteren Allah’ın rızasını kazanmak uğruna tüm varlıklara malını paylaşarak hizmet etme geleneğinin bir ürünü olan vakıfların, yürüttüğü birçok faaliyet, bugün modern sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak, devletimize ait birçok kurumun eliyle yürütülmektedir.”  
    ‘ 546 VAKIF ESER VAR’
    Konya’da birçok eserin, bakımını ve onarımını vakıfların yaptığını belirten Osmanlı, “Medeniyetimizin temel kurumlarından olan vakıflarımız; eğitimden, sağlığa, tekil yapı mimarisinden, şehirleşmeye, kültürden, sanata, ekonomiye kadar sosyal hayatın her alanına paylaşma  geleneğinin bir ürünü olarak nüfus etmişlerdir. Vakıflarımız kadim bir şehir olan Konya’mızın, fiziki ve kültürel çevresine önemli katkıları olmuştur. Bugün Konya günlük hayatında her gün yanından geçtiğimiz Alaeddin Camiinden, İnce Minareli Medreseye, Karatay Medresesinden içinde bulunduğumuz Sahip Ata Hankahı’na  Mevlana Dergâhından, Sırçalı Medreseye, İplikçi Caminden, Şerafettin Camisine, Mahkeme Hamamından, Zazadin Hanı'na kadar tüm bu eserler vakıf yoluyla inşası yapılmış, bakımı sağlanmış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Gayretimiz bundan sonraki süreçte de bu eserlerin korunması kadar temsil ettiği infak kültürünün gelecek nesillere ulaşması üzerine olacaktır. Bölgemiz sorumluluk alanında onarımından sorumlu olduğumuz 525 vakıf eseri bulunmaktadır.” dedi.
    Vakıflar haftası kapsamında 14 Mayıs tarihine kadar çeşitli etkinlikler düzenlenecek. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow