hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pankobirlik Başkanı Konuk: Konya Şeker'den dört dörtlük başarı

    Pankobirlik Başkanı Konuk: Konya Şekerden dört dörtlük başarı
    expand

    Pankobirlik Başkanı Konuk: Konya Şeker'den dört dörtlük başarı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Münmin KARACA/KONYA,(DHA)- PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl düzenli olarak yapılan 'Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' araştırmasında, Konya Şeker'in 4 iştirakiyle birlikte ilk 500 şirket arasında yer aldığını söyledi. 
    Konya Şeker'in 2019 yılında satış hasılatını 3.544.617.111 liraya çıkararak, Türkiye’nin 500 sanayi devi arasında 49'uncu sırada yer aldığını hatırlatan Recep Konuk, ''İSO 500 sıralamasında yıllardır ilk 50’nin değişmezi olan Konya Şeker’in yanı sıra geçtiğimiz yıl grup bünyesindeki 3 şirket daha İSO 500 sıralamasına ilk defa giren ABH bu sene de İSO 500’de 4 şirketi ile yer aldı.   AB Holding çatısı altındaki, Konya Şeker’in yanı sıra, 2019 araştırmasında Panagro Tarım Hayvancılık ve Gıda San. Tic. AŞ 154., Soma Termik Santral Elektrik Üretim AŞ 164., Kangal Termik Santral Elektrik Üretim AŞ 371. sıradan İSO 500 sıralamasında yer aldı. Konya mahreçli 9 firma ilk 500’de yer alırken, bunun 4’tanesini AB Holding çatısı altındaki şirketler oluşturdu.  Her yıl olduğu gibi bu yıl da İSO 500 sıralamasında ilk sıralar İstanbul ve Marmara Bölgesi şirketlerinden oluşurken Konya Şeker, yine geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da ilk 50 içerisinde yer alan tek çiftçi kooperatifi kuruluşu olma özelliğini sürdürdü. İSO kayıtlarına göre Konya Şeker’in cirosu 2019 yılında 3 Milyar 544 Milyon 617 Bin 111 TL olarak gerçekleşirken, İSO 500 sıralamasında yer alan AB Holding çatısı altındaki diğer şirketler olan Panagro Tarım Hayvancılık ve Gıda Sanayi Tic. A.Ş. 1 Milyar 401 Milyon 29 Bin 800 TL, Soma Termik Santral Elektrik Üretim AŞ 1 Milyar 327 Milyon 337 Bin 326 TL ve Kangal Termik Santral Elektrik Üretim AŞ 657 Milyon 789 Bin 975 TL tutarında üretimden satış gerçekleştirdiler. ABH’nin İSO 500 sıralamasında yer alan 4 şirketinin gerçekleştirdiği üretimden satış tutarı toplamda 6 Milyar 930 Milyon 774 Bin 212 TL olurken bu 4 şirketin toplam satış rakamı İSO 500’ün ilk 25’ine girebilecek bir rakama tekabül etti.''dedi. 
    Konuk, "Konya Şeker sermaye yapısı ve yönetim modeli açısından ülkemizin sıra dışı şirketlerinden biridir. Konya Şeker sıra dışıdır çünkü pancar üreticilerinin kurduğu bir kooperatif, önce pancarın sanayisini de yapacak adımı atmış sonrasında da üretici ortaklarından yatırımlar için 1 kuruş para istemeden ürettiği pancardan elde edilen şekeri daha katma değerli hale getirecek fabrikaları inşa etmiş, hayvancılık faaliyetlerini teminat altına almak için devasa Et- Süt Entegre Tesisi kurmuş, diğer tarımsal ürünlerini işleyecek tesisleri de üretime başlatmış, tarımsal sanayi faaliyetlerinin desteklediği işletme verimliliğini arttıracak yatırımları da gerçekleştirecek bir vizyonu sadece sergilememiş hayata da geçirmiştir. Konya Şeker ülkemizin sıra dışı şirketidir çünkü ülkemizin girişimci çiftçileri bu çatı altında bir araya gelmiştir ve birlik olduklarında, kendi kendilerini idare ettiklerinde ezberleri altüst edecek işlere imza atabileceklerini yaptıkları işlerle, yatırımlarla, bir marka ile raflara girerek ispat etmişlerdir. Konya Şeker sıra dışı bir şirkettir çünkü Türkiye’nin sanayi devleri arasında bir kooperatif şirketinin isminin tesadüfen yer almadığını yıllarca ilk 50’de istikrarlı bir şekilde yer alarak ispatlamıştır. Konya Şeker sıra dışı bir şirkettir çünkü 500 Sanayi Devi arasında bir şirket ile yer alırken üreterek büyüme yaklaşımının sonucu şirket sayısını 4’e çıkarmayı başarmış ender bir gruptur. Daha önce ifade etmiştik, İSO 500’de Konya Şeker’e kardeş şirketler de gelecek, Anadolu Birlik Holding bu sıralamada sıra sıra şirketleriyle yer alacak diye, bu sene sıralamadaki her 125 şirketten biri Anadolu Birlik Holding şirketi, inşallah önümüzdeki yıllarda her 100 sanayi devinden biri grubumuz iştiraklerinden olacak. Bu bizim temennimiz değil planlamamızdır. 4 şirketimizin üretimden satış rakamı 6 Milyar 930 Milyon 774 Bin 212 TL’yi buldu ve İSO 500 toplam üretimden satışlarının %0,68’ini ABH çatısı altındaki bu 4 şirketimiz gerçekleştirdi. İSO sıralamasında yer almayan diğer şirketlerimizin üretimden satışları da dahil edildiğinde grubumuzun yani pancar çiftçisinin iştiraklerinin konsolide cirosu 10 Milyar 889 Milyon TL’ye ulaşırken Türkiye’nin 500 Sanayi Devinin yaptığı 1 trilyon 21 Milyar 869 Milyonluk toplam satış içinde her 100 liralık üretimden satışın 1 Lira 7 kuruşluk kısmı Konya Şeker ve iştirakleri tarafından yani pancar çiftçisi tarafından yapıldı. Bu rakam bile tek başına Türk çiftçisinin doğru organizasyon oluşturulursa ekonomide etkinliğinin nasıl arttırılabileceğinin, çiftçinin milli gelirden daha çok nasıl pay alabileceğinin cevabıdır.''dedi.
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow