hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Artuklu Belediye Başkanı Tutaşı, "Dara Ürgüp'ten 10 kat daha güzel"

    Artuklu Belediye Başkanı Tutaşı, Dara Ürgüpten 10 kat daha güzel
    expand

    Artuklu Belediye Başkanı Tutaşı, "Dara Ürgüp'ten 10 kat daha güzel"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Selim KAYA/ MARDİN, (DHA)- MARDİN’DE Merkez Artuklu Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı, Antik kent Dara ile ilgili özeleştirilerde bulundu. Başkan Tutaşı, kentin önde gelen şahsiyetlerinin Artuklu sınırları içerisinde bulunan Antik kent Dara’yı yeterince tanıtamadıklarını belirterek, “Dara dünyada benzeri olmayan bir yer. Bizdeki güzellik Ürgüp’ün 10 katı. Ama Ürgüp’teki en büyük şans çok iyi tanıtılmış olması. Ama biz tarihi ve doğal güzelliklerimizi tanıtamıyoruz” dedi.

    Mardin'de merkez Artuklu Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı, ilçe sınırları içerisinde bulunan Antik kent Dara'nın Ürgüp'ten 10 kat daha güzel olduğunu, ancak Mardin halkı olarak dara'yı yeterince tanıtamadıklarını söyledi.  Dara antik kentinin dünyada eşi benzeri olmayan, sıra dışı bir mimariye sahip ender antik kentlerden biri olduğuna işaret eden Tutaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “En büyük sıkıntımız Dara’yı yeterince tanıtamamış olmamızdır. Dara, dünyada benzeri olmayan bir yer. Bizdeki güzellik Ürgüp’ün 10 katı. Ama Ürgüp’teki en büyük şans çok iyi tanıtılmış olması. Bizdeki en büyük şansızlık tanıtamıyoruz. Dara merkez köydeki sıkıntılardan dolayı hak ettiği yere gelemedi. Kaçak yapılaşmalar var orada. Kaçak yapılaşmanın önüme geçilmeden o vatandaşları oradan çıkartmadan Dara bir yere gelemez. Biz Dara’yı kurtarmak istiyorsak önce oradaki vatandaşları oradan taşımamız lazım. Çünkü Dara başlı başına bir şehir, Dara’da bugüne kadar yapılan kazılar daha yüzde 7. Düşüne biliyor musunuz, bu şu anda gördüğümüz güzellikler daha o güzelliklerin yüzde 7’si. Demek yüzde 90’ı bile daha keşfedilmemiş. Orada bir şehir var, bir harabe yok. Siz o alanı büyüttükçe oradaki güzellikleri göreceksiniz. Başka bir Dara yok, başka bir Mardin yok, başka bir Artuklu yok. Bunun bilinmesi lazım. Tarihi güzellikleri, tarihi dilleri yaşamak istiyorsanız, dinleri yaşamak istiyorsanız camiyi, medreseyi ve klişeyi hep bir arada görmek istiyorsanız Mardin’e gelecekseniz. Mardin bir dünya kentidir. Yani sadece geçerken uğradım da Mardin görülmez. Mardin’i anlayabilmek için Mardin’de kalmak lazım, Mardin’de yatmak lazım. Mardin’i gezecek bir programa uygun şekilde gezmelisiniz. Geçerken Mardin’i gördüm, yok öle bir şey. Dünyanın hiçbir yerinde Mezopotamya ovasına hakim bir il yok. Akşam o ovaya baktığınız zaman sanki  bir denizin üstündeymişsiniz gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Kalemiz ayrı bir güzellik medreselerimiz ayrı bir güzellik Dara ayrı bir güzellik, Camilerimiz, medreselerimi ce klişelerimiz ayrı bir güzellik. Velhasıl Mardin’e gelmek için birden çok neden var.”

    İstanbul’dan Dara’yı gezmeye gelen Özgür Denli, ”Aslen Mardinliyim, burayı dolaşmaya geldik. Tarihi güzellikleri olduğu için gelip görmek istedik. Çok güzel, büyüleyici bir ortam var. Muhakkak gelip görülmesi gereken bir yer diye düşünüyorum. Çünkü insan gördükçe bir şeyler öğreniyor, bir şeyler yaşıyor. Tavsiye diyorum” dedi.

    Almanya’dan Dara’yı gezmeye gelen gurbetçi Aziz Turşucu, “İlk defa geliyorum. Çok güzel bir yer, muhteşem yani. Göze çok hoş geliyor, maşallah hiçbir yerde böyle bir şey görmedim. İnsanlara tavsiyem şu, hiç düşünmeden gelsinler görsünler burayı. Çünkü gerçekten güzel manzarası var. Daha farklı bir yer. Yan, insan inanamıyor gözüne bayağı büyülendim. Böyle bir ey beklemiyordum. Sağ olsun bir arkadaşım beni buraya getirdi, eşimle birlikte gayet memnun kaldık” diye konuştu.

     

    FOTOĞRAFLI:

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow