hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nde farkındalık etkinliği

    Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Gününde farkındalık etkinliği
    expand

    'Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nde farkındalık etkinliği

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Büyükşehir Belediyesi, 'Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü'nde Karaduvar Mahallesi’ndeki çocuklar ve aileleri için farkındalık etkinliği düzenledi.

    Akdeniz İlçesi Karaduvar Mahallesi’nde ebeveynler ve çocuklara yönelik düzenlenen etkinliğe, Büyükşehir’in avukat, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının yanı sıra kreş öğretmenleri de katıldı. Etkinlikte,çocukların erken yaşta çalıştırılmasının önüne geçmek amacıyla aileler bilgilendirilirken, çocuklar da eğlenceli birçok aktiviteye katıldı. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde çalışan Avukat Nida Gamsız, Psikolog Dilan Dinler, Sosyal Hizmet Uzmanı Özlem Yaşar ve Çocuk Gelişimcisi Gülçin Atar, çocuk işçi çalıştırmanın hukuki, psikolojik, pedagojik ve sosyolojik boyutlarına dair ailelere bilgi verdi.

    Etkinlik kapsamında aileler bilgilendirilirken, çocuklar da kendileri için hazırlanan alanda keyifli aktivitelere katıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin kreş öğretmenlerinden Tuğba İdikurt Özdemir ve Bahar Aras eşliğinde çocuklar keyifli vakit geçirdi. Öğretmenler, çocuklara karton bardaklardan marakas yaptırdı. Çocuklar yaptıkları marakasları rengarenk boyalarla süsleyip ritim tuttu.

    Avukat Nida Gamsız, etkinlikle farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirterek, “Biz aslında çocuk işçiliğine farkındalık çalışması olarak bugünü organize ettik. Çocuklarımızla güzel bir gün geçirmek, onlara çocuk haklarını anlatmak, bir farkındalık çalışması yaratmak istiyoruz. Velilerimiz de burada. Onlarla güzel bir gün geçireceğiz, hem çocuk hakları konuşulacak, hem dans eşliğinde bazı oyunlarımız olacak” dedi.

    18 yaşın altındaki her bireyin çocuk olarak sayıldığını dile getiren Avukat Gamsız, bunun İş Hukuku’nda da düzenlendiğini kaydetti. Avukat Gamsız, “Bizim sorunumuz, 15 yaşın altında çalışan ve emeği sömürülen çocuklar. Aynı zamanda 15 yaşın üstünde olup, işgücü içerisinde olup, yine çocuk olduğu için emeği sömürülen bireyler. Şu anki hukuki boyuttan bahsedecek olursak,tabii ki bu iş yerleri ceza alıyor. Aslında bizim kamu kurumlarından isteğimiz, bu konuda biraz daha farkındalık çalışması yapmaları, denetimleri artırmaları. Böylelikle çocuk işçiliğiyle mücadele edebileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

    Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Sosyal Hizmet Uzmanı Özlem Yaşar da çocuk işçiliğinin ailevi boyutunu değerlendirdi. Yaşar, şöyle dedi:

    “Sosyal hizmet mesleği açısından sokakta çalışan çocuklar çok önemli bir konu. Biz sokakta çalışan çocuklar sorununu geniş boyutlu olarak aile ve toplumla birlikte değerlendiriyoruz. Çocukları sokakta çalışmaya iten nedenler üzerinde daha çok duruyoruz. Bu sokakta çalışan çocuklar sorunundan çok, toplumsal bir sorun. Bu çocukları sokağa iten nedenler nedir? Bizim asıl çalışma alanımız, mesleki olarak bu. Çocuklarla çalışırken aile ve toplumla da çalışıyoruz. Nedir mesela çocuğu sokağa iten? Ailenin işsiz olması ya da zorunlu göçe tabi tutulması. Sosyal, ekonomik sorunlar, aileyi zorlayan nedenler.”

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow