hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anamur'un yeni gizemi: Mısır Patlağı Mağarası

    Anamurun yeni gizemi: Mısır Patlağı Mağarası
    expand

    Anamur'un yeni gizemi: Mısır Patlağı Mağarası

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mithat Ünal/ANAMUR(Mersin),(DHA)- MERSİN'in Anamur ilçesinde mağaralarla ilgili araştırmalarını sürdüren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mağara Araştırma Kulübü öğrencileri, Korucuk Mahallesi'nde keşfettikleri mağaraya 'Mısır Patlağı' (Popcorn) adını verdi. 
    Mağara Araştırma Kulübü üyesi öğrenciler Burak Çelikci, Eren Kenan ve Albayrak Anamur, keşfettikleri mağarada incelemelerde bulundu.
    Mahalledeki Borbaşı Tepesi'nde yaptıkları çalışmada 8.8 metre derinliğinde, 4.3 metre genişliğinde dikey ve fosilleşmiş bir mağaraya ulaştıklarını anlatan Burak Çelikci, şunları söyledi:
    "Mağaranın, ponör olarak adlandırdığımız, kar sularının kireç taşlarını eritmesiyle oluşmuş olduğu sonucuna ulaştık. Mağara içerisinde mısır patlağı (popcorn) adını verdiğimiz oluşumlar gözlemlendi. Mısır patlakları, kayaç içerisindeki kalsiyum karbonatın doygun hale geldikten sonra, dışarıya doğru mısır patlağı şeklinde patlamasıyla oluşmuş yapılardır. Bu yüzden bu ismi mağaraya verdik. Mağara içerisinde canlı bir yaşam türüne rastlanılmadı. Mağaranın oluşum zamanını buzul çağ olarak düşünmekteyiz. Aldığımız örnekleri laboratuvarda inceledikten sonra daha net bir sonuca ulaşacağız ve raporumuza yazacağız. Bölgenin jeolojik incelemesinde ise 270 metre rakıma sahip olan tepe, Jura-Krease döneminde oluşmuş, iki vadinin tam kesişim noktası olduğu görülmektedir. Bulunduğumuz tepede kaya yapısı yoğun olarak dolomit ve granit olduğu gözlemlenmektedir.” 
    Tepede arkeolojik kalıntıların da bulunduğunu belirten Çelikci, “Mutlaka arkeologlar tarafından bu bölgenin incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bölgenin genel olarak incelenmeye alınması ve doğal yapısının korunması gerekiyor" dedi.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow