hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ağaç, orman ürünlerinde hammadde arayışı sürüyor

    Ağaç, orman ürünlerinde hammadde arayışı sürüyor
    expand

    Ağaç, orman ürünlerinde hammadde arayışı sürüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN (DHA) – MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 34 No’lu Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Ali Güldağ, Ağaç ve orman ürünleri sektörünün yurt içinden temin edemedikleri hammaddeyi uygun fiyat ve kaliteyle ithal edebilmek adına yurtdışındaki araştırmalarını sürdürdüklerini olduğunu söyledi.
    MTSO Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı M. Ali Güldağ, sektörde yaşanan sıkıntıları dile getirerek komite olarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Sektör olarak hammadde sıkıntısı yaşadıklarını belirten Güldağ, araştırmalarda ürün kalitesine, miktarına ve fiyattaki rekabetine önem verdiklerini bu nedenle de Kolombiya, Litvanya, Estonya ve Arjantin’de geniş çaplı bir inceleme gerçekleştirdiklerini bildirdi. İç piyasada kullanılan malzemelerin GTİP numaralarını temin ederek uluslararası pazardaki araştırmaları sürdürdüklerini ifade eden Güldağ, "Çalışma sonunda Kolombiya’da sektörün ihtiyacını karşılayabilecek, çam türevi iğne yapraklı ağaçların teminin mümkün olduğunu gördük ve önümüzdeki günlerde sektörü bu ağaçların ithalatı için bilgilendirmeyi planlıyoruz. Fiyatlarının da oldukça rekabetçi olması nedeniyle sektörün ihtiyacını karşılayacağını düşünüyoruz" dedi.
    Kolombiya’da yetişen çam türlerinin Mersin’in iklimine uyum sağladığını kaydeden Güldağ, "İğne yapraklı ağaçların yanı sıra yapraklı ağaçlarda da hammadde temininde Kolombiya’nın iyi bir pazar olacağını tahmin ediyoruz. Fiyatlar yüzde 60-70 daha aşağıda olması nedeni ile özellikle tropik ağaçlarda ciddi bir avantaj yakalanabilir. Arjantin’den ise ülke ağaçlarının da gerek nitelikli mobilya üretimi gerekse bahçe ve dış mekan mobilya üretim talebini karşılayabileceğini tespit ettik. Özellikle tropik ağaçların şu ana kadar piyasadaki örneklerine oranla daha uygun fiyata sahip olduğunu tespit ettik. Bu nedenle iğne yapraklı ağaçlarda Kolombiya, yapraklı ağaçlarda da Arjantin, ana ithalat ülkelerimiz olabilir. Araştırmalarımız devam ediyor. Arjantin’de de güvenilir ithalat adreslerine ulaşmamızın ardından sektördeki diğer arkadaşlarımızla çalışma sonuçlarımızı detaylarıyla paylaşacağız" diye konuştu.
    Palet üreticilerinin sorunlarına da değinen Güldağ, bu alanda çalışan firmaların talebe göre üretim yapmaları nedeniyle ithalat ile hammadde temininin termin konusunda sıkıntıya yol açabildiğini anlattı. Yakın çevredeki Orman Bölge Müdürlüklerinden yapacakları alımların bu alanda çalışan firmaların işini daha çok hızlandırıp müşterilerine verdikleri taahhütleri zamanında yetiştirebilmelerini sağladığını anlatan Güldağ, sorunların giderilmesi için Orman Bölge Müdürlüklerine yazdıkları yazılardan yanıt alamadıklarını söyledi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow