hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aratos’un anıt mezarından iç duvara ulaşıldı

    Aratos’un anıt mezarından iç duvara ulaşıldı
    expand

    Aratos’un anıt mezarından iç duvara ulaşıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSIN, (DHA)- MERSİN'de dünya tarihinin en büyük filozoflarından Aratos’un anıt mezarında sürdürülen kazı çalışmalarında iç duvarın büyük bölümünü ortaya çıkaran ekipler, anıt mezarın şekli hakkında da bilgiler edinmeye başladı.
    Mezitli Belediyesi'nin gündeme getirmesiyle birlikte kazı çalışmalarına başlanan dünyanın en büyük filozoflarından, astrofizikçi Aratos’un anıt mezarıyla ilgi sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Kazı çalışmalarının henüz altıncı gününde iç duvarının büyük bölümü ortaya çıkarıldı. Tamamlandığında dünyanın ilgisinin buraya çekileceğinin düşünülen Aratos’un anıt mezarının şekliyle de ilgili çok önemli ipuçlarına ulaşıldı. Yuvarlak iç duvarının dış bölümünde ise altıgen iki farklı duvarın da olduğu tespit edilen anıtla ilgili elde edilen verilen ışığında ana şekil ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.
    ‘HENÜZ YOLUN ÇOK BAŞINDAYIZ’
    Kazılarda kısa sürede sevindirici sonuçların alınıyor olmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden kazı ekibinden Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Deniz Kaplan, “Soli Pompeiopolis kazılarının 2020 yılı çalışmaları kapsamında Aratos’un mezarı olduğu düşünülen alanda kazılara başladık. Yaklaşık bir haftadır 10 işçi ile birlikte devam ediyoruz. Ancak ele geçen bulgulara karşın henüz yolun başındayız. İşte şu an ki yapmış olduğumuz kazılardan anlaşılabileceği üzere içinde yuvarlak bir yapı merkezde onun etrafında ise 2 sıra altıgen bir altyapı ile karşı karşıyayız. Kazı ilerlediğinde bu unsurların plan görünümleri değişebilir daha net bilgileri ilerlediği zaman söyleyebileceğiz” şeklinde bilgi verdi. 
    ‘BÖLGE ZİYARET MERKEZİ HALİNE GELECEK’
    Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, “Yaptığımız çalışmaların sonucunda parça parça olduğu için şekli konusunda yeterli bilgiye sahip olunamayan anıt yapıyı çıkarmaya çalışıyoruz. Bu yaptığımız çalışmalar kendi çağının en önemli ünlülerinden olan Soli Pompeopolis doğumlu Aratos, Mersin tarihi içinde çok önemli bir şahsiyet. Anıt mezarı ortaya çıkararak bölgeyi ziyaret merkezi haline getireceğiz. Anıt mezar, Soli Pompeipolis Sütunlu Caddeye, 150 metre uzaklıkta. Höyüğe ise 100 metre uzaklıkta. Elde ettiğimiz bulgular hem bilimsel açıdan hem de Mersin turizmi ve tanınması açısından önemlidir” diye konuştu.
    ‘ANIT MEZARIN BELLİ BÖLÜMLERİ ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI’
    Aratos’un anıt mezarını bir an önce güneş ışığına çıkarmak istediklerini ifade eden Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Mezitli'nin güzel bir konumunda, Soli Pompeiopolis Antik Kenti, Aratos’un mezarı ve ileride kazısına başlanacak olan Antik Limanı ile Mezitli’yi ve Mersin’i tüm dünya tanıyacaktır. Anıt Mezarın belli bölümleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Ben de her fırsatta buraya gelerek çalışmalara destek veriyor, gelişmeler hakkında bilgi alıyorum. Ancak bunu sadece belediyenin gücüyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı gücüyle sonuçlandırmak mümkün değil” dedi.
    ‘MERSİNLİLER GELSİN KAZI ÇALIŞMALARINI GÖRSÜN’
    Mersinlileri kazı çalışmalarını izlemeye davet eden Başkan Tarhan, yaptığı açıklamada “Mersinler gelsin ve nasıl kazı yapıldığını görsünler istiyorum. Tarihi neymiş, burada kimler yaşamış, bilgi alsınlar. 2-3 bin yıllık tarihi olan Mezitli’yi, Aratos’un mezarı çıktığı zaman tüm dünya duyacak. Onun için herkesin tekrar desteğini istiyorum” ifadelerini kullandı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow