hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Av. Gökalp: Göçmen kaçakçılığı soyut tehlike suçudur

    Av. Gökalp: Göçmen kaçakçılığı soyut tehlike suçudur
    expand

    Av. Gökalp: Göçmen kaçakçılığı soyut tehlike suçudur

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA) - MERSİN Barosu avukatlarından Hibe Gökalp, bir yabancının ülkeye sokulması, kalmasına imkan sağlanması veya da bir Türk vatandaşının veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlanmasının suç olduğunu dile getirerek, "Göçmen kaçakçılığı soyut tehlike suçudur" dedi.
    Avukat Hibe Gökalp, göçmenlerin suçun hem mağdurunu hem de konusunu teşkil ettiklerinden, bu suçtan dolayı cezalandırılmalarının mümkün olmayacağını belirterek, "5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 79’ncı maddesinde göçmen kaçakçılığı suçuna yer verilmiştir.  Göçmen kaçakçılığı suçunda korunan hukuksal değer, ekonomik faaliyette bulunma hakkı ve göçmenlerin vücut bütünlükleri, onuru ve malvarlığıdır. Göçmenler suçun hem mağdurunu hem de konusunu teşkil ettiklerinden, bu suçtan dolayı cezalandırılmaları mümkün değildir. Suç yasal olmayan yollardan bir yabancının ülkeye sokulması veya ülkede kalmasına imkân sağlanması veyahut da bir Türk vatandaşının veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkân sağlanması seçimlik hareketlerinden birinin işlenmesiyle oluşur" dedi.
    Göçmen kaçakçılığı suçunun 'soyut tehlike suçu' olduğuna dikkat çeken Gökalp, "TCK madde 79’da düzenlenen göçmen kaçakçılığı suçu bir zarar suçu değil, soyut tehlike suçudur.  TCK madde 79’da belirtilen hareketlerden birinin yapılması hâlinde bir zararın veya somut tehlikenin doğmuş olması suçun oluşması bakımından aranmamıştır. Bu nedenle yasadışı yollarla bir yabancının ülkeye sokulması veya ülkede kalmasına imkân sağlanması ya da bir Türk vatandaşının veya yabancının yurt dışına çıkmasına olanak sağlanması suçun oluşması için yeterlidir" diye konuştu.
    Göçmen kaçakçılığı suçunun cezasına değinen Gökalp, "Suçun temel hali olan niteliksiz şeklinin yaptırımı üç yıldan sekiz yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezadır. Hangi yaptırımın uygulanacağı noktasında hâkime takdir yetkisi tanınmamıştır. Hapis cezasının yanında para cezası öngörülmüştür. Ancak miktarın belirlenmesi hâkimin takdir yetkisindedir. Suçun örgütlü olarak işlenmesi halindeyse verilecek ceza yarı oranında arttırılır. Örgüt faaliyetinde suç işlenmesi halinde ayrıca TCK 220 kapsamında ceza verileceği de unutulmamalıdır. Göçmen kaçakçılığı suçunun mağdurların hayatı bakımından tehlike oluşturması veya onur kırıcı muameleye maruz bırakılarak işlenmesi halindeyse ceza yarısında üçte ikisine kadar arttırılır" ifadelerini kullandı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow