hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Badem üreticilerine soyma makinesi hibe edildi

    Badem üreticilerine soyma makinesi hibe edildi
    expand

    Badem üreticilerine soyma makinesi hibe edildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)-MERSİN Büyükşehir Belediyesi, badem yetiştiriciliğinde önemli konumda olan Gülnar ilçesindeki üreticilere badem soyma makinesi temin ederek, çiftçinin ürününe ekonomik değer kazandırdı.
    Büyükşehir Belediyesi tarafından Bereket Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Çukurasma-Tozkovan-Üçoluk Kuş Üzümü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 2 adet badem soyma makinesi teslim edildi.
    Badem üreticileri, önceki yıllarda badem soyma işleminin günlerce sürdüğünü ancak kendilerine tahsis edilen makineler ile hem zamandan tasarruf ettiklerini hem de ürün kalitesini artırdıklarını söylerken, Kooperatif Başkanı Mehmet Ali Şahin, badem soyma makinesinin mahallelerine yaklaşık bir ay önce teslim edildiğini ifade etti. Başkan Şahin, "Makine, yaklaşık 3 dakikada 1 çuval kabuklu bademi temizliyor. Günlük olarak 200 çuval badem temizliyoruz. Köydeki bütün vatandaşlarımız bu makineden faydalandı. Önce el bademi olarak nitelendirilen badem çeşitlerini temizledik, ardından ise sert kabukluları temizledik. Daha önce ellerimiz ile temizliyorduk ama makine geldikten sonra çok rahatladık. Badem temizleme makinesini çiftçimize kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkür ederim" dedi.
    Badem üreticisi Mustafa Kılınç ise badem soyma makinesi olmadan önce vatandaşların akşama kadar topladığı ürünleri sabaha kadar soymak ile uğraştığını, bunun da büyük bir iş kaybına neden olduğunu söyledi. Kılınç, makinenin gelmesi ile birlikte bölgede iş gücü artışı olacağını belirterek, "Zaman açısından da önemli olacak. Bölge halkı olarak bize yapılan bir şeyi biz bine katlayıp onu yapana minnet duyarız. Bunun için de Büyükşehir Belediye Başkanımız’a teşekkür ederiz" diye konuştu.
    Gülnar Çukurasma-Tozkovan-Üçoluk Kuş Üzümü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Er de kooperatifin 3 mahalleden oluştuğunu kaydederek, "Badem ve kuş üzümü üretimi çok fazla olduğundan mahallemizde üretilen bademleri burada soyacağız. Badem üretimi 20 bin tonun üzerinde ve hatta 30 bin tona da çıkabilir. Halkımız sürekli bu iş üzerinde kendisini geliştirmeye çalışıyor" ifadesini kullandı.
    Gülnar Üçoluk Mahalle Muhtarı Resul Bıyık ise projeden memnun olduklarını dile getirdi.

    FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜ

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow