hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkan Seçer, Mersin Raylı Sistemi'ni öğrencilere anlattı

    Başkan Seçer, Mersin Raylı Sistemini öğrencilere anlattı
    expand

    Başkan Seçer, Mersin Raylı Sistemi'ni öğrencilere anlattı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Raylı Sistemi'ni anlatmak için üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.
    Toros Üniversitesi Kültür Merkezi Bahçelilevler Kampüsü’nde düzenlenen ve Moderatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman Türkel’in yaptığı programda Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve yetkilileri de öğrencilerin teknik konulardaki sorularını yanıtladı.  Başkan Seçer, metro sisteminden bahsederken, bu sistemin tarihinin 1860’lara Londra Metrosu’na kadar dayandığını anlattı. Seçer, “Üzerinden yaklaşık olarak 1.5 asır geçmiş bir sistemi konuşuyoruz. Ama ne yazık ki öyle anlayışlar var ki hala Mersin’de metro yatırımını gereksiz bir yatırım, olmaması gereken bir yatırım, erken bir yatırım olarak görenler var. Endüstri 4.0 çağındayız. Çok farklı, çok daha yeni teknoloji, yeni nesil teknoloji ile gelişmiş toplumlar, toplu taşıma alanlarında yatırım yaparken, biz hala Mersin’de metro olsun mu, olmasın mı tartışıyoruz. Ama biz kararlıyız. Olması gereken bir yatırım olarak biz bunu değerlendirdik” ifadelerine yer verdi.
    Gündemde konuşulan farklı şehirlerin metro projelerinden söz ederek konuşmasını sürdüren Seçer, “Çok farklı modeller ile raylı sistem Türkiye’nin birçok noktasında da hayata geçmiş. Dünyada da 160'dan fazla saygın kentinde raylı sistem şu anda faal olarak çalışıyor. Kavramları da karıştırmamak gerekiyor. Ben bu konunun uzmanı değilim ama bir belediye başkanı olarak her konuyu bilmek zorundasınız. Ne yaptığınızı, hangi kararların altına imza attığınızı bilmek zorundasınız. Genel kullanacağımız kavram raylı sistem olmalı. Metro değil, hafif raylı sistem değil, tramvay da değil. Bunlar farklı modeller. Şimdi anlatacağımız Mersin'le ilgili raylı sistem projemizde 3 ayrı fazda farklı modeller uygulayacağız. Bir tanesinde yeraltı raylı sistem,  bir tanesinde hemzemin, bir diğerinde de tramvay raylı sistem. Burada tanımlanan teknik olarak 15 bin yolcu kapasitesine kadar tramvay olarak tanımlanıyor. 15 ile 30 bin arası eğer saatte o hatta yolcu taşıyorsanız buna hafif raylı sistem diyorsunuz. 30 binin üzerine o inşa ettiğiniz hat üzerinde saatte yolcu taşıyorsanız bunun adı da ağır raylı sistem ya da metro. Onun için biz genel anlamda raylı sistem diyelim" dedi.
    ZEMİN ETÜTLERİ YAPILIYOR
    Şu anda gündemde olan ve ihale aşamasında olan sistemin yaklaşık olarak 13.4 kilometrelik bir raylı sistem yapısı bulunduğundan söz eden Seçer, “2. fazdaki 9 kilometrelik bir raylı sistem yapısı. Bu hemzemin. Eski Mezitli Belediyesi’nin önünde başlayan hat yaklaşık 13.5 kilometrelik yeraltından gidecek olan raylı sistem. İlk etapta bunu yapacağız. Daha sonra eski otogar noktasından yaklaşık 1 kilometre civarında kuzeye doğru Siteler istikametinde devam edecek. Orada noktalayacağız bu sistemi. 2. Faz orada hemzeminle oluyor. Yani yerüstüne çıkıyor. Şehir Hastanesi ve oradan yeni otogara kadar devam ediyor. Bu hattımızda 9 kilometrelik bir hat. Bir diğeri de Fuar Alanı noktasından başlıyor, Yenişehir sınırımızda. Oradan 34. Cadde, Üniversite Hastanesi, Üniversite’ye ve Üniversite Caddesi'nden de bir ring şeklinde tek hat üzerinden gidiş geliş olmak üzere orada yaklaşık olarak 7.25 kilometrelik bir hat olacak. Toplamda 30 kilometrelik bir raylı sistem. Yaklaşık olarak rakamları verelim. İlk fazımızı aslında burada tartışalım. Diğer iki bölümün hazırlıkları yapılıyor. Şu anda zemin etütleri yapılıyor” diye konuştu.
    İHALE SÜRECİ 
    İhalenin 25 Ocak’ta sisteme girdiğini anlatan Seçer, “Ancak bu ihale 27 Şubat'a denk geliyordu. Biz corona virüsünden dolayı 20 günlük tehir hakkımızı kullandık. Biz Mersin olarak, Türkiye'de bu boyutta, ihale bedeli olarak bu büyüklükte yöntemde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Yani yüklenici firma hem finansmanı kendi bulacak, hem de metro inşaatını yapacak. Burada eğer biz bu süreç içerisinde ihale şartnamesinde de bu var; daha hesaplı bir finans kaynağına erişirsek, yani bulacağımız finans kaynağının bize maliyeti, firmanın bu ihalede bize teklif ettiğinden daha aşağıda olursa o firmaya finansmanı biz sağlayacağız, inşaatı diğer firma yapacak” ifadesini kullandı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow