hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkanı  Seçer, tiyatro ustalarını ağırladı

    Başkanı  Seçer, tiyatro ustalarını ağırladı
    expand

    Başkanı  Seçer, tiyatro ustalarını ağırladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)-MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Şehir Tiyatrosu’nun oyuncu ve teknik eleman mülakatları için oluşturulan jüride yer alan tiyatro sanatçılarıyla bir araya geldi.
    Mersin Büyükşehir Belediyesi, Şehir Tiyatrosu’nu yeniden yapılandırma sürecinde oyuncu, metin yazarı, dekorcu, suflör ve ışıkçı alımı için sınav açarken jüride yer alan isimlerden ünlü oyuncu Cihan Ünal’ın yanı sıra Kocaeli Üniversitesi’nden Dr. Prof. Sema Göktaş, İzmir Devlet Tiyatrosu’ndan Tomris Çetinel, 9 Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Semih Çelenk, İstanbul Devlet Tiyatrosu’ndan Galip Erdal, TOBAV Genel Başkanı ve opera sanatçısı Mehmet Yılmaz, Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan Özlem Ersönmez, Ankara Devlet Tiyatrosu ışık şefi Mehmet Yaşayan, sınav öncesi Başkan Seçer’i makamında ziyaret etti.
    Jüri üyesi sanatçılarla bir araya gelen Başkan Seçer, “Mersinliler olarak, Mersin’in çok değerli bir kent olduğunu söylüyoruz. Düşünceden öte, bunu anlatmaya çalışıyoruz. Biz, bir Türkiye mozaiğiyiz. Türkiye’nin izdüşümü burası. Burada çok farklı renkler var. Bu renkleri birbirine bağlayacak bağlaçlara ihtiyacımız var. Onu da sanat olarak görüyoruz" dedi.
    Atatürk’ün 'Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir' sözlerini hatırlatan Başkan Seçer, "Tiyatro da çok önemli. İnsanı anlatıyor, insanın tarafından anlatıyor. Geçmişten bugüne, geleceğe insan yaşamını anlatan bir sanat dalı. Önemsiyoruz. Üstat, otorite insanların göstereceği fikirle, yolla yolumuza devam edelim dedik. Umut ediyorum, daha güzel sonuçlar alacağız. Mersin de buna çok yatkın. Farklı kültürlerin yoğrulduğu bir yer Mersin" ifadelerini kullandı.
    TOBAV Genel Başkanı Mehmet Yılmaz da, Mersin Şehir Tiyatrosu’nun oyuncu seçimini yapan jüride yer almaları dolayısıyla hissettiklerini şöyle özetledi:
    "Hem bir meslek çalışanı, hem bir meslek örgütünün başkanı olarak dünkü yaşadıklarımız çok duygusal, çok romantik. Tarifi zor duygularla çalışma yaptık. Yaklaşık 12 yıl aradan sonra bu meslek alanında ciddiye alınan sanatçılar, işe alınmak üzere bir komisyonla karşılaştı. Bu, hem sınava girenleri, hem bizleri duygulandırdı. Bazen gözyaşlarımızı tutamadık. En başta mesleğim adına, meslek çalışanlarım adına Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni ve sizi bu mesleğe yeniden bir saygınlık kazandırdığınız için kutluyorum. Çünkü artık ‘Sırası mı sanatın?’ denilen bir zamana geldik. ‘Sırası mı tiyatronun, opera balenin, senfoninin?’ zamanına geldik. Umarım Mersin Büyükşehir Belediyesi bu duyguların yok olmasına öncülük edecek. Umarım bu anlayıştaki siyasi partilerin yönettiği kentlerde, bu model hayata geçer ve yaygınlaşır. Çünkü sosyal devlet anlayışına ancak bu şekilde ulaşırız. Tüm üyelerim ve yönetim kurulu üyelerim adına sizi tüm kalbimle kutluyor ve tebrik ediyorum."
    İzmir’de yaşayan tiyatro sanatçısı Tomris Çetinel ise, "İçimde hafif bir kıskançlık hissi duyuyorum. Gidince İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Bey’e anlatacağım çok iş var. Bu yaptığınız şey insana asıl yatırım, gelecek nesillere asıl yatırım. Onun için değerli buluyorum" dedi.
    Cihan Ünal da Mersin Şehir Tiyatrosu’nun oyuncu seçimi için böyle bir yola başvurmasından dolayı Başkan Seçer’i tebrik etti. Cihan Ünal, "Tiyatro hak, hukuk, adalet, özgürlük, demokrasi kavramlarının sorguladığı yerdir" ifadelerini kullandı.
    Şehir Tiyatrosu’nun oyuncu seçmelerini izlemek üzere Mersin’e davet edilen tiyatro eleştirmenleri Erbil Göktaş, sınava Türkiye’nin en iyi konservatuarlarından mezun olan 700 kişinin başvurduğuna dikkat çekerek, "20 kişilik kadro için 700 kişinin başvurması bu konuda bir açlık olduğunu gösteriyor" dedi.
    Başkan Seçer de, dünya görüşünün, yaşam biçiminin toplumlarda sanata bakışı etkilediğini belirterek şunları söyledi:
    "Bizim bugün maruz kaldığımız sanata karşı politikalar mevcut yapının dünya görüşüyle ilgili ama biz yerelde bunu tersine döndürebiliriz. Bizim de dünya görüşümüz tam tersi. Biz Atatürk’ün kurduğu bir geleneği ya da ortaya koyduğu bir anlayışı yaşatma çabası içindeyiz. O anlayışla da bir toplum için sanatın yaşamsal öneminin olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Bizim gibi düşünen yerel yöneticiler, sanata ne kadar fazla değer verirse, zaman ayırırsa, güç katarsa o kadar gelişme olur diye düşünüyorum."
    Başkan Seçer, ziyaretlerin sonunda jüri üyelerine ve eleştirmenlere teşekkür belgesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi’nce üretilen yöresel ürünlerden hediye etti.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow