hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bolkar Dağları, göçer yörüklere emanet

    Bolkar Dağları, göçer yörüklere emanet
    expand

    Bolkar Dağları, göçer yörüklere emanet

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)- MERSİN'in Doğa Derneği ve Kızılkaya Yenidünya Derneği ortaklığında gerçekleşen 'Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet Projesi' kapsamında Mersin’in Bolkar Dağları’ndaki göçer yörükler ile görüşmeler yapılarak doğanın koşulları ve konargöçer yaşamın bağlantıları kayıt altına alınmaya başlandı.
    Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan küçük akbabalar, nadir görülen vaşaklar, sarp ve yüksek kayalıklarda yaşayan dağ keçileri gibi canlılar Bolkar Dağları’nın göç̧erleri ile aynı yaşam alanını paylaşıyor. Bu sayede, göçerler  bölgede yaşayan canlıların karşı karşıya olduğu sorunlara doğrudan tanık oluyor. Doğa Derneği ve Kızılkaya Yenidünya Derneği ortaklığında gerçekleşen GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteklediği 'Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet Projesi' kapsamında Mersin’in Bolkar Dağları’ndaki göçer yörüklerle görüşmeler yapılarak doğanın koşulları ve konargöçer yaşamın bağlantıları kayıt altına alınıyor.
    Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin, Bolkar Dağları’nın göçer Yörüklerini dağ eteklerindeki yurtlarında ziyaret etti. Yapılan anket çalışmalarıyla yörüklerin, akbabaları, kartalları, vaşakları, dağ keçilerini çok iyi tanıdığı ortaya çıktı.
    'YÖRÜKLER DOĞANIN KORUNMASINI SAĞLIYOR'
    Ziyaretin ardından açıklama yapan Çetin, "Doğanın döngülerine zarar vermeden yaşamaya devam eden göçer yörükler, bölgede yaşayan kurtların sürülerine saldırmasından olumsuz etkileniyor. Fakat göçer yörükler doğanın döngüsünü ve dilini bildikleri için onlara karşı düşmanlık beslemiyor, zehirli etlerle kurtları öldürmeye çalışmıyor. Göçer yörükler akbabaların yaşam döngülerini de çok iyi bilmeleri sayesinde dağda kaybolan ve ölen hayvanların yerlerini akbabaların güzergahını takip ederek bulabiliyor. Binlerce yıldır konargöçer yaşamlarını sürdüren yörükler doğanın dilini ve döngüsü yaşayarak biliyor ve bölge doğasının korunmasını sağlıyor" diye konuştu.
    Doğa Derneği ve Kızılkaya Yenidünya Derneği ortaklığında GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteğiyle yapılan 'Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet Projesi' kapsamında yürütülen çalışmalar devam ediyor.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow