hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyükşehir’den toplu taşıma esnafını rahatlatacak kararlar

    Büyükşehir’den toplu taşıma esnafını rahatlatacak kararlar
    expand

    Büyükşehir’den toplu taşıma esnafını rahatlatacak kararlar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)-MERSİN Büyükşehir Belediye Meclisi’nde pandemide büyük sıkıntılar yaşayan toplu taşıma ve hal esnafına nefes aldıracak önemli kararlar alındı.
    Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi ocak ayı 2’nci birleşiminde pandemi tedbirleri kapsamında salona misafir kabul edilmeyerek, girişler HES kodu alınarak gerçekleştirildi. Toplantıda bir önceki meclisten komisyonlara havale edilen 8 ve idareden gelen 2 konu görüşülerek karara bağlandı.  Gündemin ardından geçilen dilek ve temenniler bölümünde ise Başkan Seçer, meclis üyelerinden gelen soru ve önerileri değerlendirdi.
    Meclis’te, ticari taksi, özel halk otobüsü, minibüs gibi toplu taşıma araçlarıyla ilgili yönetmelikte değişiklik yapılarak; yeni araç alımları, araç değişikliği, devir ve uygunluk belgesinde aranan araç kullanım yaşı 10’dan 15’e çıkarıldı. Toplu taşıma araçlarındaki vize ücretlerinde de indirime gidildi. Öğrenci taşımacılığı yapan S plakalı araçlardan vize ücretlerinde yüzde 90 indirim yapılacak. T, M, H, C ve personel taşımacılığı yapan S plakalı araçların vize ücretleri ise yüzde 55 indirimle tahsil edilecek.
    6 bin 419 adet plaka sahibi esnafın destekten yararlanacağını belirten Seçer, "Bildiğiniz gibi öğrenci taşıyan servislerimiz bu süreçte en çok mağduriyet yaşayan toplu taşıma araçları oldu ve bizim de feragat ettiğimiz tutar 1 milyon lira civarında bu gelirden. Toplu taşıma araçlarının devir işlemlerinde hem faaliyet yaşlarında 10-12 sınırı eşitlendi. 15 yaşa çıkarıldı. Hem devirler 15 yaşına kadar yapılabilecek hem de faaliyetleri bir aracın 15 yaşına kadar devam edecek. Geçtiğimiz meclis toplantısında da S plakalardan uygunluk belgesi almayı Temmuz ayına kadar durdurmuştuk. Toplamda 1564 araç öğrenci güzergah izin belgesi taşıyor. Yaklaşık olarak 1,5 milyon lira toplu taşıma esnafına katkı yapmış oluyoruz. Yani vize, uygunluk belgesi indirimi, bütün bunlar içerisinde 1,5 milyon lira gibi bir gelirden belediye feragat etmiş oluyor" dedi.
    Ayrıca, Büyükşehir’e bağlı toptancı hal kompleksleri içerisinde faaliyet gösteren esnafın 2021 yılı teminat miktarının, kiracılar için ihaledeki 1 yıllık kira bedeli kadar; malikler için ise bulunduğu toptancı halinde kiralama yoluyla işletilen emsal işyerlerinin yıllık en alt limiti ile en üst kira limitinin aritmetik ortalaması sonucu elde edilecek bedel kadar alınması kararlaştırıldı.
    2020 yılında Büyükşehir Belediyesi olarak bir borç kullanma yetkisi alamadıklarını hatırlatan Seçer, "Ancak bu toplantıların birinde dendi ki, ‘Sayın Başkan 50 milyon lira biz size İller Bankası'ndan teminat mektubu almak için yardımcı olduk’. Allah razı olsun. Öyle zorlu bir süreç ki bu dönem Belediye Başkanlığı, gerçekten bunu kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Bir tarafı zar zor aşıyorsunuz, diğer tarafa takılıyorsunuz. O teminat mektubundan 10 milyon lira yalvar yakar, rica minnet İller Bankası’ndan zar zor ekim ayı içerisinde kullanabildik" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow