hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ebeveynlere özel eğitim

    Ebeveynlere özel eğitim
    expand

    Ebeveynlere özel eğitim

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)-MERSİN Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi Kliniği ve Aile Danışmanlık Merkezi’nde her ay gerçekleştirilen eğitimlerle vatandaşları bilinçlendiriyor. 
    Merkezde gerçekleştirilen eğitim, ergen, yetişkin ve aile danışmanlığı yapan Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı ve Uzman Klinik Psikolog Gizem Kıtlıkoğlu tarafından verildi. Uzman psikologlar tarafından verilen eğitimlere özellikle ebeveynler yoğun ilgi gösterdi.
    Eğitimin ilk oturumunda, çocuk psikiyatrisi bölümlerine sıkça başvuru yapılan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusu konuşuldu. Okul öncesi dönemden yetişkinliğe kadar geçen süreçte değişik bulgularla devam eden kronik bozukluğun, tedavi edilmediğinde ruhsal, sosyal ve akademik sorunlara yol açtığı anlatılırken, tedavi süreci ve süreçte dikkat edilmesi gereken konular ile ilgili katılımcılara bilgi verildi. Eğitimin ikinci oturumunda ise madde bağımlılığının geniş kapsamlı tanımı yapılarak, bağımlılık yapan maddeler, bağımlılığın genel risk etkenleri, okul öncesi, ilköğretim dönemi ve ergenlik dönemi genel risk etkenleri konularında konuşuldu.
    Oturumun sonunda ailelere koruyucu ve destekleyici tutum ve önlemler, madde kullanımından şüphelenme sürecinde yapılabilecekler ve çocuğun madde kullandığını öğrenen anne-babanın bu süreçte nasıl davranması gerektiği gibi önemli bilgiler verildi.
    Eğitimde ailelere, çocuk ve gençlerin aileden uzaklaşma nedenleri anlatılırken, aileden uzaklaşmanın sonucunda bireyin kendi güvenliğini tehlikeye atacak farklı kişi ve gruplara yakınlaşacağı konusunda uyarılarda bulunuldu. Konuyla ilgili ailelere tavsiyede bulunan uzmanlar, çocuğu her yönüyle tanımaya çalışmanın, gelişimsel özelliklerini bilmenin ve gereksinimlerini doğru yorumlayabilmenin önemine dikkat çekti.
    Madde bağımlılığı konusunda anne ve babalara detaylı bilgilendirme ve yönlendirme yapan uzmanlar, çocuğunun madde kullandığından şüphe duyan anne ve babalara da tavsiyelerde bulundu. Öncelikle çocuğa yargılamadan, eleştirmeden ve suçlamadan yaklaşılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, süreçte izlenecek yolları şu şekilde sıraladı:
    "Madde kullanımından şüphelenildiğinde, çocuk fark ettirilmeden izlenmeli. Kullanıldığından şüphe edilen bağımlılık yapıcı madde ile ilgili bilgi edinilmeli. Öfke ve duygu durumunun kontrol edildiğinden emin olup, hazır hissedildiğinde iyi bir konuşma ortamı oluşturup konuşulmalı. Duygu ve düşünceler net bir şekilde paylaşılmalı. Çocuk bu durumu reddettiğinde, izlemeye devam edilmeli, sonrasında tekrar konuşmak denenmeli. Tekrar izlemeye devam edilmeli ve sonrasında yeniden konuşma denenmeli. Yine reddetme söz konusu olursa hakem niteliğindeki üçüncü bir şahıstan yardım alınması önerilmelidir."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow