hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Her 5 ölümden biri kanserden

    Her 5 ölümden biri kanserden
    expand

    Her 5 ölümden biri kanserden

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)- MERSİN'de İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, Türkiye'de her 5 ölümden birinin kanserden meydana geldiğini söyledi.

    4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Bahçacı, kanserden ölümlerin yaklaşık üçte birinin tütün kullanımı, yüksek beden kitle indeksi (fazla kilolu ya da şişman/obez olma), meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktöründen kaynaklandığını söyledi. Tütün kullanımının kansere bağlı ölümlerin yaklaşık 22’sinden sorumlu olduğunu belirten Dr. Bahçacı, "Akciğer kanserinin yanı sıra özefagus, mesane, böbrek, pankreas, mide, serviks (rahim ağzı) kanserlerinden de sorumlu olduğu bilinen tütün kullanımı, hangi yaşta olursa olsun terk edildiğinde kişinin yaşam kalitesi ve yaşam süresi üzerinde anlamlı bir fark yaratmaktadır. Obezite ve kanser ilişkisine dair yapılmış çok sayıda epidemiyolojik çalışma obezitenin kansere neden olmasının yanı sıra kanser tedavisine yanıtın azalmasına, hastalık seyrinin bozulmasına ve artmış ölüm oranlarına neden olduğunu da ortaya koymaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sağlıklı bir kiloyu korumak ve fiziksel olarak aktif olmakla bağırsak, meme, rahim, yumurtalık, pankreas, yemek borusu, böbrek, karaciğer, safra kesesi kanserlerinin gelişim riski önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Yaşam tarzı değişiklikleri (örneğin günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler, liften zengin meyve sebze ağırlıklı beslenme gibi) ile kansere karşı anlamlı risk azaltımı sağlanması mümkündür. Sindirim ve boşaltım sisteminin farklı türde kanserleri ile ilişkisi olduğu ispatlanmış olan alkol tüketimi, kanser gelişim riskini azaltmada bireysel farkındalık ve çaba ile önemli oranda önlenme şansına sahiptir. Dünya genelinde en sık izlenen kanser türü olan cilt kanserine yönelik alınacak önlemler (Güneşin ultraviyole ışınlarına maruziyeti azaltacak şekilde uygun şapka, gözlük, güneş kremi, koruyucu giysiler kullanılması, güneş ışınlarının zararlı etkilerinin en yoğun hissedildiği saatlerde doğrudan bunlara maruz kalınmaması gibi) ile anlamlı risk azaltımı sağlanabilmektedir" dedi.
    Kanser hastalığı ile mücadele etmek, erken safhada tanı koymak ve halkın bilinçlenmesini sağlamak amacıyla Bakanlığın 2013 yılında ülke genelinde Ulusal Kanser Tarama Programı başlattığını anımsatan Dr. Bahçacı şunları söyledi:
    "Bu kapsamda ilimizde 7 adet Kanser Erken Teşhis ve Tanı Merkezi (Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Tarsus, Anamur ve Erdemli) hizmet vermektedir. Ayrıca Aile Hekimlerimiz ve yataklı sağlık tesislerimiz hem koruma hem de tedavi anlamında vatandaşlarımıza gerekli desteği sağlamaktadır. Mersin’de, 2013 yılından bu yana  167 bin 558 kadına meme kanseri (mamografi), 222.641 kadına rahim ağzı kanseri, 416.733 kişiyede kolon kanseri taraması yapılmıştır. Taramalar sonucunda 228 kişide meme kanseri, 29 kişide rahim ağzı kanseri ve 35 kişide kolon kanseri erken safhada teşhis edilerek tedavilerine başlanmıştır. Ülke genelinde yapılan değerlendirmede (hedef nüfusu 100.000 üzeri olan iller arasında ) Mersin İl Sağlık Müdürlüğü 2017 yılında kolon kanseri taramalarında 2'nci meme kanseri taramalarında da 4'üncü olmuştur. 2018 yılında ise hedef nüfusu 150.000 olan iller arasında kolon kanseri taramalarında 1'inci hedef nüfusu 70.000 olan iller arasında ise serviks kanseri taramalarında da 2'nci olmuştur. Ayrıca Çukurova Kalkınma Ajansına hazırladığımız proje kapsamında hizmete alınan mobil mamografi tarama aracı Tarsus ilçemizde, gerek görülmesi durumunda diğer ilçelerimizde vatandaşlarımızın ayağına kadar giderek hizmet veriyor. Gezici sağlık ekiplerimiz kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ederek isteyenleri ücretsiz olarak KETEM lere taşımakta ve gerekli tetkikleri de ücretsiz olarak yapılmaktadır. Vatandaşlarımız aile hekimlerine ve KETEM lere müracat ederek tarama programlarından ücretsiz olarak faydalanabilirler. Müdürlüğümüze bağlı ekipler tarafından, 4 Şubat tarihinde Saya Park AVM de 11.00-19.00 saatleri arasında stant ve fotograf sergisi açılarak farkındalık çalışması yapılacaktır."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow