hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hibe Gökalp: Dolandırıcılık kasten işlenen bir suçtur

    Hibe Gökalp: Dolandırıcılık kasten işlenen bir suçtur
    expand

    Hibe Gökalp: Dolandırıcılık kasten işlenen bir suçtur

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA) - MERSİN Barosu avukatlarından Hibe Gökalp, son dönemde yaygınlaşan bilişim dolandırıcılığıyla ilgili önemli bilgiler vererek, "Dolandırıcılık kasten işlenen bir suçtur" dedi.
    Dolandırıcılık suçunun teknik olarak niteliği itibari ile kasten işlenebilen suç tiplerinden olduğunu belirten Gökalp, "Dolandırıcılık suçu uygulamada birçok farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte her bir somut örneğe esas teşkil eden üç şartın bir arada bulunması, dolandırıcılık suçunu meydana getirmektedir. Fail tarafından hileli hareketler icra edilmelidir. Fiili işleyen kişi tarafından yapılan hileli hareketler, mağduru aldatmış olmalıdır. Mağdurun veya başkasının zararına, kendisi veya başkası yararına haksız bir fayda elde edilmelidir. Dolandırıcılık suçu teknik olarak niteliği itibariyle yalnızca kasten işlenebilen suç tiplerindendir. Bu kapsamda dolandırıcılık suçunun taksirle işlenebilmesi mümkün değildir. Bununla birlikte dolandırıcılık suçu kural olarak takibi şikayete tabi suçlardan değildir. Daha farklı bir ifade ile savcılık makamı dolandırıcılık suçunun meydana geldiğini öğrendiğinde, şikayete gerek olmaksızın soruşturmaya başlayacaktır" diye konuştu.
    Son zamanlarda yaygınlaşan bilişim dolandırıcılığı ile ilgili de bilgiler veren Gökalp, "Suçun günümüzce sıkça rastlanan bir biçimi de bilişim dolandırıcılığıdır. Nitelikli dolandırıcılık suçunun bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi genellikle para transfer kayıtlarından takip edilerek izi sürülerek saptanabilen bir suçtur. Yasa hükmünde sayılan nitelikli hallerin her bir bendi için uygulamayı gösterir çok sayıda içtihat mevcuttur. Yasa hükmü, suçun nitelikli halinde ceza alt sınırını iki yıl, üst sınırı ise yedi yıl olarak belirlemiştir. Bilhassa nitelikli dolandırıcılık, yasanın kazuistik sistematik ile tanımladığı, tüm nitelikli hallerin tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde belirlediği bir suçtur. Suçun takibi şikayete bağlı olmadığından, mağdurun zararı karşılandığı hallerde dahi kamu adına kovuşturmaya devam edilmekte ve yeterli delile ulaşılması halinde kamu davası açılmaktadır" ifadelerini kullandı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow