hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mersin çarpık kentleşme nedeniyle risk barındırıyor

    Mersin çarpık kentleşme nedeniyle risk barındırıyor
    expand

    Mersin çarpık kentleşme nedeniyle risk barındırıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Sanayici ve İş Adamları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, 17 Ağustos depreminde yaşamını yitirenleri anarak, Mersin'in çarpık kentleşme nedeniyle risk barındırdığı uyarısını yaptı. Depremin yaratacağı hasarı en aza indirmek ve ekonomik zararın etkilerini gidermek için gerekli tüm yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini belirten Engin, Mersin için uyarılarda bulundu.
    Mersin'in genç bir kent olmasına rağmen yapılaşma kalitesinin düşüklüğü ve çarpık kentleşme nedeniyle risk barındırdığını kaydeden Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hasan Engin, kentin deprem kuşağında yer aldığı gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti. Engin, "Yapılaşmaya uygun olmayan zemin ve mevcut riskli yapılar, yapı denetimleri ile belirlenmeli, analizler ile kullanıma uygun olmayan çürük binalar yıkılmalı, kullanılabilir düzeyde olan binalarda da güçlendirme yapılmalıdır. Mersin’de Akdeniz’e dökülen onlarca dere bulunmaktadır. Toroslardan gelen suyu denize ulaştıran derelerin yatakları zamanla yapılaşma nedeniyle kent merkezinde kapatılmıştır. Kapanan yataklar sebebi ile dağlardan gelen sel ve taşkın suları 2001 ve 2016 yıllarında yaşadığımız sel felaketlerinde olduğu gibi can kaybı ve maddi hasara neden olmaktadır. Ayrıca dolgu sistemi ile dere yatağı üzerinde oluşturulan arsalardaki yapılar deprem riski bulunan kentimizde can güvenliğini tehdit etmektedir. Özellikle belde belediyeleri zamanında bina alanlarını yeterince incelemeden ve zemin etütleri yapılmadan kent estetiğine uygun olmayan yapılara izin verilmiştir" dedi.
    'METRUK BİNALAR YIKILIP YENİLERİ YAPILMALI'
    Metruk durumda olan binaların yıkılarak yerine yenilerinin yapılması gerektiğini belirten Engin, "Ruhsat problemi nedeniyle atıl durumda bekleyen yarım inşaatlar yıkılmalı ya da tamamlanarak Mersin düzensiz görüntüden kurtarılmalıdır. Bütün saydığımız hayati tehlike ile sonuçlanabilecek durumları semt bazında planlı yapılacak Kentsel dönüşüm ile çözmek mümkündür. Uydu kentler yapılarak şehrimizin doğru yönde büyümesi sağlanmalıdır. Kent merkezi çağdaş, estetik, örnek dönüşümler ile zenginleştirilebilir. Ayrıca ulaşım planları yapılırken kentimizin 30-40 yıl sonrası düşünülmemiştir. Dönüşüm ile birlikte doğru ulaşım planlaması yapılarak uzun yıllar kent trafiği kesintisiz sağlanabilir" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow