hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mersin tarımına can suyu

    Mersin tarımına can suyu
    expand

    Mersin tarımına can suyu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    MERSİN, (DHA) - MERSİN Büyükşehir Belediyesi, milyonlarca liralık yeni projeleriyle tarıma can suyu verecek. Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan projeler, en kısa zamanda birbiri ardına hayata geçirilecek.
    Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından üreten bir Mersin yaratma amacıyla hazırlanan projeler, fark yaratacak. İlk olarak ilköğretim okullarında ‘Süt Senin Gurur Mersin'in’ projesiyle kent merkezinde 30 okulda tam 1 milyon 160 bin kutu sütü öğrencilerle buluşturacak olan belediye, çocuklara süt alışkanlığı kazandırmayı amaçlarken, bir taraftan da süt üretici birlik ve kooperatiflerinden alacağı sütler ile tarımsal üretime destek olacak. 7 Kasım'da başlayacak proje Milli Eğitim Müdürlüğü ve Menkobirlik ortaklığında yürütülerek, daha sağlıklı nesiller yetişmesine de imkan sağlanacak.
    Özellikle kadın ve genç nüfusa yönelik faaliyetleri ile kısa sürede fark yaratmayı başaran Büyükşehir Belediyesi, 5 yıl içinde kırsalda yaşayan ve geliri olmayan 925 kadın üreticiye 1 koç ve 4 koyun desteği sağlayacak. 2020 yılında 50 kadın ile projeyi hayata geçirmeyi planlayan Büyükşehir Belediyesi, 8 milyon 750 bin 400 liralık bütçe ile 2024 yılına kadar toplamda 925 kadına sosyal güvence kazandırarak, yöredeki hayvancılığın da gelişmesine destek sağlayacak. 'Kırsalda yaşayan ve geliri olmayan kadın üreticiye koç ve koyun desteği projesi' ile bölgede et üretimi de dengeli hale gelecek. Mevcut üretimi de destekleme kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi, küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticiler için yüzde 25 hibeli buzağı, oğlak ve kuzu barınağı desteği sağlayacak. Proje kapsamında 150 üreticiye 1 milyon 500 bin liralık bütçe ayıran Büyükşehir Belediyesi, Mersin tarımının geleceği için hazırladığı projeyi, 2022 yılında hayata geçirecek.
    Mersin'in yayla ve kırlarında gerçekleştirilen bal üretimini de destekleme projelerine dahil eden Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, arı üreticilerine yüzde 50 hibeli damızlık ana arı desteği verecek. 5 yılda 2 bin 900 üreticiye 202'şer adet döllenmiş damızlık ana arı desteği sağlayacak projeyi hayata geçirmek için toplamda 1 milyon 950 bin liralık bütçe ile Mersin arıcılığına çağ atlatacak.
    'Kooperatiflere alet, ekipman ve makine desteği' projesi ile kooperatiflere daha hızlı ve etkin üretim yapmaları için ihtiyaç duyulan ceviz soyma, antepfıstığı kavlatma ve dal, dane ayırma makinesi gibi ekipman ve makine desteği vermeyi planlayan Büyükşehir Belediyesi, üreticinin sırtından tam 7 milyon 750 bin lirayı bulan gider yükünü alacak. Dev bir bütçe ayrılan projeden toplamda 1550 üretici faydalanacak.
    Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde organik tarımın yaygınlaştırılması amacıyla organik tarım üreticilerinin bilinçlendirilmesi ile organik ürünlerin yetiştirilmesi, saklanması ve pazarlanması amacıyla kooperatif kurulmasını sağlayacak. Üretilen ürünlerin markalaşma ve ticaret faaliyetleri aşamasında da rol üstlenen Büyükşehir Belediyesi tarafından üretilen ürünlerin katma değer kazanması amacıyla tam 225 bin liralık kaynak sağlanacak.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow