hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mersin’de kırsal kalkınmaya 76.7 milyon hibe

    Mersin’de kırsal kalkınmaya 76.7 milyon hibe
    expand

    Mersin’de kırsal kalkınmaya 76.7 milyon hibe

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)-MERSİN’de, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü tarafından 2020 mali yılı içerisinde 76.7 milyon lira hibe ödeme sağlanırken, hibe tutarı ile Mersin İl Koordinatörlüğü, 42 il içerisinde birinci sırada yer aldı.
    IPARD II Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma destekleri kapsamında 2020 yılı mali kapanış dönemi sona erdi. 2020 mali yılı kapanışı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kuruluşu olan TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü, girişimcileri hibeleri ile mutlu etti. TKDK İl Koordinatörlüğü’nde sözleşmeye bağlanan yatırım tutarı 444.10 milyonu buldu. Sözleşmeye bağlanan hibe tutarı 201 milyon, ödenen hibe tutarı ise toplamı 126.10 milyon TL oldu. Kırsal kalkınmaya da 76.7 milyon hibe veren TKDK İl Koordinatörlüğü, 42 İl Koordinatörlüğü içinde birinci sırada yerini aldı.
    İl Koordinatörü Beytullah Uygur, geride kalan 2020 yılının pandemi sürecine rağmen Mersin için verimli bir yıl olarak geçtiğini ifade etti.
    Uygur, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin 7 Ocak 2021 tarihinde TKDK 10'uncu proje başvuru çağrısını ilan ettiğini belirterek, 125 milyon Euroluk destek bütçesi ile bu çağrı ilanının 2021 yılına hayırlı uğurlu olmasını diledi. Uygur, destekler hakkında yaptığı açıklamada,  şunları kaydetti:
    "101-Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (Hayvansal Üretim – Süt üreten, Et üreten, Kanatlı eti üreten ve Yumurta tavukçuluğu) ve 103-Tarm ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile ilgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar (Süt işleme, Et işleme, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Meyve Sebze işleme, Soğuk Hava Deposu)  tedbirleri kapsamında başvurular kabul edilecektir. Söz konusu tedbirlere göre değişmekle birlikte yüzde 40-70 arasında hibe sağlanacaktır. TKDK'nın desteklediği sektörlerde sağladığı hibe olanaklarına ek olarak sağladığı KDV, ÖTV, Gelir ve Kurumlar Vergisi muafiyetleri de bulunmaktadır. Çağrı kapsamında, makine-ekipman alımı (Frigorifik kasa, Tır, Soğutma Ekipmanları, Plastik kasa) yapım işleri, hizmet alımları ve görünürlük kalemleri desteklenecek uygun harcama kalemleri olarak yatırımcılarımıza sunuyoruz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun."
    Başvuruların tüm sektörlerde 15 Şubat 2021 tarihinden itibaren başlayacağını ifade eden Uygur, "Başvuruların son teslim tarihleri 101- Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar için 19 Mart 2021, 103- Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile ilgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar için 26 Mart 2021’dir. Üretimi ve istihdamı artıracak olan projelerin ilimize hayırlı olmasını diliyor, yeni çağrılarımızda yatırımcıları, üreticilerimizi, kooperatif ve birliklerimizi yatırım yapmaya, İl Koordinatörlüğümüz'e proje sunmaya ve hibelerden faydalanmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow