hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mersin'de mülteci konusu ele alındı

    Mersinde mülteci konusu ele alındı
    expand

    Mersin'de mülteci konusu ele alındı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA) - MERSİN'de, Suriye krizinin geleceğe dönük risklerinin azaltılmasına ve bölgenin sosyo-ekonomik uyumuna yönelik çözümler üretmek amacıyla Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) ev sahipliğinde çalıştay düzenlendi. Çalıştayda mültecilerin bölgeye olumlu ve olumsuz etkileri konuşuldu.
    Çalıştaya MESİAD Başkanı Hasan Engin ve yönetim kurulu üyeleri, TURAB Genel Başkanı Canan Sunay, GİŞKAD Başkanı Ayferi Tuğcu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Afet Ve Risk Yönetimi Uzmanı Erdem Ergin ve Eğitim Uzmanı Özge Sönmez katıldı.
    Çalıştayın açılış konuşmasını yapan MESİAD Başkanı Hasan Engin, "Mersin, göçe alışık bir bölgedir. Suriye'de çıkan savaşın ardından bölgemiz yeniden bir sonucu yönetmek durumundadır. Doğru yönetildiği zaman göçler, bölgeler için zenginlik oluşturur. Aksi takdirde toplumun değerlerini ve ekonomiyi olumsuz etkileyecek durumlar oluşabilir. Şimdi Suriyeliler ile ilgili aynı durumu yaşıyoruz. Öncelikle bu savaşları kimin çıkarttığına kimin yönettiğine bakmalıyız. Böyle savaşların olmasını istemiyoruz ama olduğu zaman da insani yardım ve sosyo-ekonomik uyum sürecini doğru yönetmek stratejik bir önceliktir" dedi.

    'AMAÇ ÇÖZÜM ÜRETMEK'
    Uzmanı Erdem Ergin ise Mersin'deki mülteci profilinin farklılıklar gösterdiğini belirterek, "Burası sanayi kenti olması dolayısıyla sanayici bir mülteciyi çekti. Tarım kenti olmasıyla işçi mülteci çekti. Amacımız; deneyim ve tecrübelerden iç görüş kazanmak. Bunun amacı, iş dünyasının eyleme geçmesi gerektiği konuları tespit etmek, ülkenin diğer kentlerindeki federasyon ve derneklere bilgi paylaşımı yapmak ve uygulamaya dönük çözümler üretmek" diye konuştu.
    Çalıştayda; ekonomik entegrasyon için hem yerel KOBİ'lere hem de mültecilere oryantasyon verilmesi, rekabet gücünün sağlanması, mesleki eğitim imkanlarının sunulması, toplumsal entegrasyon için dil eğitimi, eğitim ve sağlık hizmetlerinde adil hakların sağlanması, güvenlik sorunlarının giderilmesi konuları ele alındı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow