hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mersin’e 60 filyasyon ekibi

    Mersin’e 60 filyasyon ekibi
    expand

    Mersin’e 60 filyasyon ekibi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)-MERSİN’de, koronavirüs salgını nedeniyle temaslı kişilerin bulunması, muayenelerinin yapılması, gerek görülmesi durumunda numune alınması için İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 294 kişiden oluşan 60 filyasyon ekibi oluşturuldu.
    Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı koronavirüs salgını ile ilgili kentte devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bahçacı, Mersin’de görev yapan filyasyon ekipleri, numune alım noktaları ve test çalışılan sağlık tesisleri hakkındaki açıklamasında "İlimizde üniversite hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi ve Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 2 laboratuvarında testler çalışılıyor. Aydıncık ve Bozyazı Devlet Hastaneleri haricinde diğer kamu hastanelerinin tamamında numune alınıyor. İl genelinde 60 filyasyon ekibi oluşturduk ve bu ekiplerimizde toplam 294 personelimiz görev yapıyor. Temaslı kişilerin bulunması, muayenelerinin yapılması, gerek görülmesi durumunda numune alınması bu ekiplerimiz tarafından yapılıyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun hazırladığı yeni algoritma doğrultusunda PCR testi pozitif çıkan fakat belirti göstermeyen vakaların ilaçları reçete edilerek mümkün olduğunca ev ortamında İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz ve aile hekimlerimiz tarafından takip ediliyor" dedi.
    Hastalığın bulaşmasını önlemede en etkin yöntemin sosyal mesafe, maske ve hijyen olduğunu dile getiren Bahçacı, "Hastalarımız izlem süresini evde geçirmeli. Eve ziyaretçi kabul edilmemeli. Hasta hekim tarafından önerilen ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı. Hastanın dinlenmesini, bol miktarda sıvı almasını, düzenli beslenmesi sağlanmalı. Aile hekimi veya Sağlık Müdürlüğü tarafından arandığınızda telefona cevap verin ve arayanın sorduklarına cevap vererek yardımcı olun. Hastanın durumunda kötüleşme veya solunum güçlüğü olması durumunda Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi aranmalı" diye konuştu.
    Bahçacı, hastanın diğer aile bireylerinden ayrı bir odada tutulması gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:
    "Mümkün değilse iyi havalandırılan bir odada, diğer kişilerden en az 3-4 adım uzakta olmalı ve tıbbi maske takmalı. Maskenin nemlenmesi halinde yenisi ile değiştirin. Hastanın öksürme ve hapşırma sırasında ağzını ve burnunu tek kullanımlık mendille kapatmasını, mendil yoksa dirseğinin iç kısmını kullanmasını sağlayın. Hastanın el hijyenine önem verin. Hasta ile aynı odada bulunurken tıbbi maske takın. Aynı odada iken maskeye veya yüzünüze dokunmayın. Odadan ayrıldıktan sonra maskeyi çöpe atın. Hastanın kaldığı evde, mümkünse 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan bireylerin bulunmamasını sağlayın. Mümkün değil ise temas riskinin en aza indirilmesini sağlayın. Hastanın ev içindeki hareketini olabildiğince sınırlandırın. Hastanın sık olarak dokunduğu yerleri belirleyin ve bu yerleri günde en az bir kez önce sabun veya deterjanlı su ile temizleyin, sonrasında sulandırılmış çamaşır suyuyla dezenfekte edin. Temizlik esnasında eldiven ve tıbbi maske kullanın. Hastanın, varsa ayrı tuvalet ve banyo kullanmasını sağlayın. Hasta ortak tuvalet, banyoyu kullanıyorsa bu alanları iyi havalandırın. Hastanın kullandığı banyo ve tuvaletleri günde en az bir kez önce sabun veya deterjanlı su ile temizleyin, sonrasında sulandırılmış çamaşır suyuyla dezenfekte edin."
    Temizlik esnasında eldiven ve tıbbi maske kullanın şart olduğunu vurgulayan Bahçacı, şöyle konuştu:
    "Hastanın tabak, bardak, mutfak gereçleri, kıyafet, havlu, çarşaf ve yatak örtülerini kullanmayın. Hastanın tabak, bardak, mutfak gereçlerini deterjan ve suyla yıkayın. Hastanın havlu, çarşaf, yatak örtüleri ve kıyafetlerini çamaşır makinesinde 60-90 derecede normal deterjan ile yıkayın. Özellikle; hasta veya çevresiyle temas sonrası, yemek hazırlanması öncesi ve sonrası, yemek yemeden önce ve tuvalet kullanımı sonrası olmak üzere, sık sık sabun ve suyla en az 20 saniye ellerinizi yıkayın veya alkol içeren dezenfektanlar ya da kolonya ile elinizi dezenfekte edin. Kendi sağlık durumunuzu takip edin. Ateş, öksürük veya solunum sıkıntınız olması durumunda sağlık kurumuna başvurun. Başvuru esnasında sağlık çalışanlarına evinizde koronavirüs olası/kesin vakası olduğunu bildirin."
    Bahçacı, alınan önlemlere uyulduğu takdirde bu mücadelenin kazanılacağını ifade ederek, İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda İl Salgın Denetim Merkezi'nin faaliyete geçtiğini, yapılan denetimlere rağmen kurallara uymayanların 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirilmesi gerektiğini söyledi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow