hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mersin’in havası her geçen gün kirleniyor

    Mersin’in havası her geçen gün kirleniyor
    expand

    Mersin’in havası her geçen gün kirleniyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA) MERSİN’de Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sinan Can, çevre sorunlarının her geçen gün arttığını belirterek, kentteki havanın da her yıl biraz daha kirlendiğini söyledi.
    Başkanı Can, Mersin 2018 Hava Kirliliği Raporu'nu açıkladı. Ulusal mevzuata göre; Mersin'de 2017 yılında 127, 2018 yılında ise 262 gün kirli hava solunduğunu belirten Başkan Can, "Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerinde 2017 yılında 242 gün kirli hava yaşanmışken, 2018 yılında bu sayı 300 gün olmuştur. Mersin de geçen yıla göre daha fazla kirlilik gün sayısı yaşanmış ve daha fazla kirli hava soluduğu gözlemlenmiştir. 2017 yılındaki kirli gün hava sayısının 2018 yılına nazaran yüzde 206 oranında artış göstermiştir. Ulusal mevzuatımıza göre günlük kükürt dioksit (SO2) verilerinde limit değerinin aşılması bir yılda 3 defadan fazla olmamalıdır. 24 Saatlik SO2 verilerine göre konsantrasyon değerlerine baktığımız zaman Mersin’de ölçüm yapılmayan gün sayısı 44 olarak belirtilmekte ve ölçüm yapılan günlerde SO2 ölçümlerinde kirli hava gün sayısına rastlanmamıştır" dedi.
    Mersin'de geride kalan yıllarda olduğu gibi azotdioksit (NO2) ölçümü gerçekleştirilmediğini ifade eden Can, "Yılda 30 bin kişi kirli hava soluduğu için yaşamını yitirdiği Türkiye'nin büyükşehirlerinden olan Mersin'de hava kalitesi izlenmesi için kurulan istasyon sayısı 1'dir. Veri alım oranı güvenli olmamakta ve yıllık bazda ölçülemeyen gün sayısı yüksek oranda olduğu görülmektedir. İlk olarak hali hazırda bulunan istasyonların bakım ve onarımı yapılma ve mersin ilinde birden fazla ölçüm istasyonu yer alması için çalışmalara başlanmalıdır.  Ayrıca, Mersin'de hava kalitesi için önemli olan her parametre ölçülememektedir. Her parametrenin ölçülebilmesi için girişimde bulunulmalıdır" diye konuştu.
    'EN KRİTİK İLLER ARASINDA'
    Mersin'in de kirli hava soluyan kritik iller arasında olduğu kaydeden Can, şunları söyledi:
    "Verilerin sağlıklı bir şekilde elde edilmesi ve değerlendirilmesi için, yerel düzlemde hava kirliliğini kaynağında önlemek ve halk sağlığını etki düzeyini en aza indirmek için PM2,5 ölçüm istasyonu kurulması ve verilerin detaylandırılması gerekmektedir. Mersin gibi ılıman iklime sahip olan bir kent için yıl içerisinde PM10 partükül madde değerlerinin, gerek dünya sağlık örgütü sınır değerlerini gerekse ulusal mevzuatımızda yer alan sınır değerleri yüksek oranda aştığını görülmektedir. Mersin’de 300 gün kirli hava gün yaşanması, ılıman ve sıcak bir bölge için çok ağır ve dramatik olduğu gerçeğiyle yüzleşilmesi gerekilmektedir."
    2017 yılındaki kirli gün/hava sayısının 2018 yılına oranla yüzde 206 artış göstermesine rağmen, Türkiye ve Mersin'de kirlilik konusunda hiçbir önleyici uygulamanın hayata geçirilmediğini aktaran Can, "Kamuoyuyla paylaştığımız rapor ve önerilerin dikkate alınmadığını göstermektedir. Her yıl bir önceki yıla göre daha çok kirli olduğunu gerçeğini önümüze sermektedir.  Hem AB'de hem de ülkemiz uygulanan yönetmeliğine göre kükürtdioksit (SO2) konsantrasyonları belirlenen limit değeri yılda 3 defadan fazla aşmamalıdır. Havaizleme.gov.tr adresinden alınan bilgilere göre Mersin‘de kükürtdioksit (SO2) konsantrasyonları sınır değerleri aşmamaktadır. Ayrıca hava kirliliğinin azaltılması için hem sanay tesislerinde hem de konutlarda acil önlemlerin alınması şarttır" ifadelerini kullandı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow