hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mezitli Belediyesi'nde toplu sözleşme imzalandı

    Mezitli Belediyesinde toplu sözleşme imzalandı
    expand

    Mezitli Belediyesi'nde toplu sözleşme imzalandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Mezitli Belediyesi çalışanları toplu iş sözleşmesi imzaladı.
    Belediyeye bağlı Mutlu Mezitli Şirketi bünyesinde bulunan çalışanlar, belediye otoparkında düzenlenen törenle 2018 yılında çıkarılan yasa sonrası ilk kez yapılan toplu sözleşmenin sevincini yaşadı. Çalışanlar, Mezitli Belediyesi, Mutlu Mezitli A.Ş. ve DİSK Genel İş Sendikası arasında imzalanan ve 1 Temmuz 2020 ile 1 Temmuz 2022 tarihleri arasında geçerli olacak sözleşme ile çok önemli sosyal haklara sahip oldu.
    130 kadın çalışan, 427 erkek çalışan yararlanacağı sözleşme ile haftalık çalışma saati 45 saatten 40 saate düşürüldü. Bu da her işçinin yıllık 33 gün eksik çalışması, görevli olması durumunda ise çalıştığı günlerin fazla mesaisini alması anlamına geliyor. Vardiyalı çalışanlar ile gece çalışması yapanların ücretleri iyileştirilirken, fazla çalışma ücretleri eskiye göre yüzde 40 oranında artış gerçekleştirildi. Pazar günü çalışmaları ile ilave 2 yevmiyeden 1 ilave 3 yevmiyeye çıkartıldı. Resmi olmayan bayram izinlerinde çalışanlara ilave 1 yevmiye ücret ödenmesi, yıllık ücretleri izin süreleri yüzde 20 ile yüzde 40 oranında artırılması, ücretli sosyal izinlerin süreleri ve kapsamları geliştirilmesi, kadrolu işçilere her yıl verilen kıdem zammı şirket çalışanlarının da yevmiyelerine yansıtılması gibi kararlar alındı.
    Bunun yanında arazide çalışan tüm işçilerimize günlük net 3.60 TL arazi primi verilirken, bu ücret kadınlara 5.60 TL olarak ödenecek. İşin zorluk derecesine göre bedenen yıpratıcı işçilerin prim ve tazminatları diğerlerine göre daha fazla yükseltildi.
    Öğrenim yardımı, eğitim teşvik primi, temizlik ve hijyen primi, kirletici ve yıpratıcı iş primi, teknik unvan primi, uzun yol primi, işçi bayram primi gibi primler bu sözleşme ile verilmeye başlandı. Ölüm yardımı, evlenme yardımı iyileştirildi. Yemek yardımı günlük 5 TL’ den 16 TL’ ye çıkartıldı. Aylık 416 TL net yemek kartı olarak verilecek. Yakacak yardımı aylık 30 TL’den 50 TL’ye çıkartılırken yıllık ilave tediye ikramiye 10 yevmiyeden 12 yevmiye çıkartıldı. Çalışanlar 1 Temmuz’dan bu yana hak ettikleri yıl sonuna kadar birikmiş alacaklardan kişi başına bin TL ödenecek. Bu maddeler ele alındığında 2 bin 500 TL’den 3 bin 650 TL’ ye çıkartıldı.
    Konuşmaların ardından Toplu İş Sözleşmesi, Mezitli Belediyesi iştiraki olan Mutlu Mezitli LTD. ŞTİ. Genel Müdürü Filiz Yalın ve DİSK Başkanı Kemal Göksoy arasında çalışanlarla birlikte imzalanarak yürürlüğe girdi.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow