hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Miniklerden engellileri anlama dersi

    Miniklerden engellileri anlama dersi
    expand

    Miniklerden engellileri anlama dersi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)-MERSİN’de, Bu yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Engelliler Haftası kapsamında Mezitli Belediyesi Bircan Tüfekçioğlu Çocuk Gündüz Bakım Evinin minikleri empati programı düzenledi.
    Öğretmen ve minikler evlerinde engellilerin sürdürmek zorunda oldukları hareketleri yapmayı deneyerek, engelli yaşamının zorluklarını göstermek istedi. Minik öğrenciler ve öğretmenler ayakları ve ağızlarıyla yazı yazmaya ve resim yapmaya çalıştı. Yaşadıkları deneyim sonrası duygularını dile getiren minikler, engellileri daha iyi anladıklarını belirterek, "Engelli olmak çok zor. Ağzımda kalem varken yazı yazmaya çalışmak resim yapmaya çalışmak çok zor. Çok zorlandık. Dişimiz, ayak parmaklarımız ağrıdı. Görme engellilerin durumu da çok zor. Onları trafikte ya da yaya geçidinde gördüğümüzde yardımcı olmamız gerekiyor" dedi
    Hafta dolayısı ile hazırladıkları videoda işaret dili ile duygularını dile getiren öğretmenler yayınladıkları mesajda, "Engelleri başarmanın en iyi çözümü anlamaktır. Hayatı ve sevgiyi paylaşmak için engel yok. Sadece bugün değil her zaman engellilerin yanındayız. Engelli olmak bir engel değildir. Sadece aşılması gereken bir düşüncedir" ifadelerini kullandı.
    Mezitli Belediyesi Bircan Tüfekçioğlu Çocuk Gündüz Bakım Evinin minikleri ve öğretmenlerinin yaptıkları empati denemelerinin son derece önemli olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Neşet Tarhan, "Miniklerimiz o aydınlık ve temiz düşünceleriyle engellilerin yaşadıkları zorlukları uygulayarak öğrenme imkânı buldu. Biliyorum ki bundan sonraki yaşamlarında engellilere karşı daha yardımsever ve şefkatli davranan bireyler olacaklardır. Toplumsal gelişim ve değişimde okul öncesi eğitimin ne denli önemli olduğunu daha iyi görebiliyoruz. Biliyorum ki 5-10 sene sonra bu çocuklarımız büyüyerek daha aydınlık ve güzel bir Türkiye’nin mimarı olacaklar. Ben de katıldığım etkinliklerde engellilerin yaşamlarını anlamaya yönelik çalışmalarda yer aldım ve ne denli zor bir yaşam sürdüklerine tanık oldum. Biz birkaç dakikalık bir olayda bile bu denli zorlanıyorken, onların bir yaşamı bu şekilde sürdürmelerinin önemi daha iyi anlaşılacaktır" diye konuştu.
    Mezitli de 13 bin engellinin yaşadığına dikkat çeken Başkan Tarhan, şunları söyledi:
    "Engelli vatandaşlarımıza yüzde 10’luk bile bir destek sağlıyorsak ne mutlu bize. Engellilere özel yaptığımız çalışmaların yanında hayata geçirdiğimiz tüm projelerde engellileri özellikle gözetiyoruz. Mezitli’de hayata geçirdiğimiz Down Kafe, Türkiye çapında oldukça bilinen bir yer oldu ve bu projemiz belediyemize ödül kazandırdı. Özellikle belirtmek istiyorum ki engelliler için proje üretmek onların yaşamlarını ne zorluklarla geçirdiklerinin empatisini yaparak mümkün olabiliyor. Göreve ilk geldiğimde görme engellilerin yaşadıkları zorlukları anlamak amacıyla kurulan çadırda ne denli zorlandığımızı görmek bizi projelerimizi hazırlarken daha hassas davranmaya sevk etti. Engelli olmak ve özellikle de engelli ailesi olmanın zorluğunu çok iyi anlıyorum"

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow