hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rektör Çamsarı: Vatanseverler hainlere geçit vermedi

    Rektör Çamsarı: Vatanseverler hainlere geçit vermedi
    expand

    Rektör Çamsarı: Vatanseverler hainlere geçit vermedi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)- MERSİN Üniversitesi'nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında anma etkinliği düzenlendi. 
    Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi A Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Özyürek, Mersin’de yaşayan 15 Temmuz Gazisi Onur Can Kuş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof. Dr. Ali Kaya, Prof. Dr. Erol Yaşar, Üniversite Genel Sekreteri İsa Değirmenci, dekanlar, Yüksekokul, Meslek Yüksekokul, Enstitü ve Araştırma Merkezi Müdürleri ile Daire Başkanları katıldı.
    Koronavirüs tedbirlerine uygun şekilde düzenlenen anma programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından İslami İlimler Fakültesi'nden Öğr. Gör. Muzaffer İnneci tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Anma etkinliğinde, 15 Temmuz 2016 gecesi o zamanki adıyla Boğaziçi Köprüsü'nde darbe girişimine direnirken yaralanan 15 Temmuz Gazisi Onur Can Kuş'un tanıklığına ilişkin kısa video gösterimi sunuldu. 
    Daha sonra kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Çamsarı, konuşmasına 15 Temmuz 2016 gecesi ülkesinin geleceği ve milletinin özgürlüğü için gözünü bile kırpmadan canını veren şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.
    O gece Mersinli gazi Onur Can Kuş gibi milyonlarca vatanseverin hainlere geçit vermediğini belirten Rektör Çamsarı, "Kahraman Emniyet Teşkilatımız ve Şehit Astsubay Ömer Halisdemir gibi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin onurlu ve şerefli mensupları da; atalarından miras kalan şanlı üniformanın asil bir şekilde nasıl taşınacağını, emniyet güçleriyle halkın birbirinden nasıl ayrılmaz bir bütün olduğunu da o gece dünyaya göstermiş oldu. Allah hepsinden razı olsun." dedi.
    FETÖ terör örgütüne üye hainlerin; 15 Temmuz gecesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin silahlarıyla, bu milleti korkutabileceğini ve hain emellerine o gecenin sabahında ulaşabileceğini düşündüğünü ifade eden Rektör Çamsarı, "Ancak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile milletimiz tarihte çok defa örneğini gördüğümüz gibi yine kenetlendi. 15 Temmuz sabahı, dış güçlerin gölgesinde aziz milletimize ve demokrasimize ihanet ederek darbe girişiminde bulunanların kanlı planlarının nasıl püskürtüldüğünü tüm dünyaya göstermiş olduk" diye konuştu.
    Üniversite olarak 15 Temmuz 2016 gecesinden bugüne kadar milli iradeyi hiçe sayan gözü dönmüş demokrasi düşmanlarına karşı net duruşun her zaman sergilendiğini vurgulayan Prof. Dr. Çamsarı, "Bundan sonra da ülkemizin ve milletimizin menfaatleri doğrultusunda duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğimizin, ülkemizin geleceğini ipotek altına almaya kalkanlara asla pabuç bırakmayacağımızın bir kere daha altını çizmek isterim" ifadesini kullandı.
    Ardından gerçekleştirilen panelde ilk olarak Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Metin Topuz söz aldı. ‘Felsefi Açıdan Demokrasi, Milli Birlik ve Milli İrade Kavramları’ başlıklı konuşmasında Dr. Öğr. Üyesi Topuz, ortak iradeye vurgu yapan Locke, Rousseau, Voltaire ve Kant gibi filozoflardan alıntılar yaparak milli birlik kavramının felsefi temellerine değindi.
    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şerife Yorulmaz ise 'Geçmişten Bugüne Türkiye’de Darbeler: FETÖ ve 15 Temmuz’ başlıklı konuşmasında darbeler tarihinden örnekler sundu. Her darbe ve darbe girişimi sonrasında doğal olarak Türkiye'nin kendi demokrasi tecrübesini gözlemlediğinin altını çizen Prof. Dr. Yorulmaz, "15 Temmuz darbe girişiminin çok boyutlu arka planının anlaşılabilmesi, Türkiye’de demokrasinin kurumsallaşması açısından büyük önem arz etmektedir. Bu süreçte Türk halkının demokrasiye sahip çıkması ise demokrasi yolunda atılan en önemli girişimdir" dedi.
    ‘15 Temmuz Kalkışması ve Milli Bilince Sahip Olmanın Önemi’ başlıklı konuşmasını gerçekleştiren Rektör Danışmanı ve Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade, "15 Temmuz gecesi kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla bu vatanın yılmaz evlatlarının azmiyle ortaya konan mücadele ile Türkiye’nin başka ülkelerle karıştırılmaması gerektiği ve vatan söz konusu olduğunda her bireyin üzerine düşeni gözünü kırpmadan yapacağı tüm dünyaya bir kez daha kanıtlanmıştır. Türk milleti demokrasiye bağlılığını güçlü bir şekilde ortaya koyarak, karanlık günler yerine aydınlık bir geleceği tercih ettiğini göstermiştir. Ayrıca Türk Milleti olarak her zaman uyanık olmamız gerektiği bir kez daha görülerek sergilenen birlik ve beraberlik ile ülkemiz üzerinde emelleri olan dost-düşman tüm ülkelere gerekli mesaj verilmiştir" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow