hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarımsal atıklar gübreye dönüşecek

    Tarımsal atıklar gübreye dönüşecek
    expand

    Tarımsal atıklar gübreye dönüşecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)- MERSİN'de tarım alanlarında ortaya çıkan atıklar, kadınlar tarafından gübre haline getirilerek yeniden tarıma kazandırılacak.
    Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Akdeniz Belediyesi ile Toroslar Belediyesi tarafından desteklenen 'Kompakt Gübre Üreten Kadınlar Tarıma ve Geri Dönüşüme Tam Destek Projesi' kapsamında, tarımsal atıklar gübre haline getirilecek. Projenin tanıtım toplantısına Tarım İl Müdürü Arif Abalı, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Toroslar Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Baş, muhtarlar ve çok sayıda kadın çiftçi katıldı.
    TÜRKİYE'DE İLK DEFA GERÇEKLEŞTİRİLECEK
    Tarımsal üretimde ortaya çıkan atıkların çevreye verdiği zararları bertaraf etmek için projeyi başlattıklarını atıkları bertaraf etmenin yanında bir ekonomik gelir de elde etmek istediklerini belirten Abalı, "Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen bir proje bu. Mersin Gayri Safi Milli Hasılaya 14.6 milyar TL katkı veren bir il olarak, 80 çeşit ürün üretiyoruz. Bu üretimin içerisinde tonlarca bitkisel atık ortaya çıkmakta. Proje kapsamında kadın çiftçilerimize eğitimler verilecek. Eğitimlerin ardından hedefimiz kadınlarımızın bahçelerinde, seralarında gübre üretimini sağlamak" dedi.

    'KADINLAR İSTİHDAM EDİLECEK'
    İki belediyenin ortak olarak yürüteceği projede bir çok fayda olduğunu belirten Başkan Gültak ise, "Bu faydalardan bir tanesi çevreyi ve doğayı korumak. Özellikle tarımsal atıklar Akdeniz Bölgesinde çok daha fazla. Çok sayıda sera var ve bu seralarda bir çok ürün yetiştiriliyor. Kesme gülde biz Türkiye birincisiyiz. Ancak bu üretimin bir de atığı var. Bu atıklar dere kenarına atılıyor ya gizli şekilde yakılıyor ya da biz toplayıp bertaraf ediyoruz. Yangın tehlikesi var, doğa kirleniyor ve uygun olmayan bir iş yapılıyor. Bununla ilgili proje hazırlığı içerisinde idik. Burada seralarda üretilen tarımsal atıkların hepsi kurulacak proje ile birlikte hem Akdeniz'de hem Toroslar'da kompost gübreye dönüşmüş olacak. Proje içerisinde yer alacak kadınlar ekonomilerine katkı sağlayacak. Üretilen kompost gübreleri hem belediyeler kullanacak hem de vatandaş daha ucuza alacak" diye konuştu.
    Konuşmaların ardından proje hakkında katılımcılara sunumlar gerçekleştirildi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow