hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyükşehir, Silifkeli üreticilere 40 bin lavanta fidesi ve 990 alıç fidanı dağıttı

    Büyükşehir, Silifkeli üreticilere 40 bin lavanta fidesi ve 990 alıç fidanı dağıttı
    expand

    Büyükşehir, Silifkeli üreticilere 40 bin lavanta fidesi ve 990 alıç fidanı dağıttı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)- MERSİN Büyükşehir Belediyesi, kentteki tarım üretimini artırmak ve küçük üreticiye ekonomik kazanç sağlamak için bu yıl da fide, fidan ve ekipman desteği verdi. Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de katılımıyla Silifke ilçesinin yüksek rakımlı Çaltıbozkır Mahallesi’ndeki üreticilere 990 adet alıç fidanı ve 40 bin adet lavanta fidesi dağıtıldı.
    Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veterinerlik Hizmetleri Dairesi’nin öncülüğünde yürütülen destekler kapsamında fide, fidan ve distilasyon makinesi desteği için Çaltıbozkır Mahallesi’nde tören düzenlendi. Törende konuşan Başkan Seçer, tarımın her koluna destek verdiklerini, üreticinin taleplerini karşılamaya devam edeceklerini belirterek, "Mersin, çok önemli bir tarımsal potansiyele sahip. Belediye olarak göreve geldiğimiz günden bu yana tarımın her koluna destek vermek istiyoruz ve imkânlarımız ölçüsünde hatta imkânlarımızı azami kullanarak bunları da gerçekleştiriyoruz" dedi.
    Başkan Seçer, ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim' projesinin detaylarını katılımcılarla paylaşırken, geçtiğimiz günlerde başlatılan “Kazanç Projesi'ni ve arı üreticilerine verilen destekleri de anlattı.
    Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve bu yıl da sürdürülecek olan fide, fidan ve tohum desteklerini de anlatan Başkan Seçer, "Bugün de olduğu gibi fide, fidan tohumu desteklerimiz devam ediyor. Badem fidanı dağıtımımızı bu yıl gerçekleştireceğiz 15 bin adet, yine ceviz fidanı 20 bin adet bu yıl için. Avokado fidanı 4 bin adet. Alıç fidanı, bugün siftahı burada yapıyoruz 1868 adet. Bunların tamamı yüzde 50 bizim tarafımızdan, yüzde  50 üretici tarafından karşılanıyor. Bu önemlidir, bir imecedir, bir yardımlaşmadır, bir değer bilmedir. Üretici ona bir bedel ödesin, o fidanın bir değeri olsun. Biz de katkı sunalım. Onun girdilerine yardımcı olalım, bir kısmını biz ödeyelim. Böyle daha değerli diye düşünüyorum. Lavanta fidesi bugün yine burada dağıtımını gerçekleştireceğiz, siftahını yapacağız. Bu yıl için 250 bin adet tasarlandı. Geçen yıl 100 bin adet dağıtılmıştı.  Kantaron fidesi dağıtımımız oldu. Yüzde 100 hibeli 124 bin adet 62 üreticimize. Yine çilek fidesi dağıtımımız yüzde 50 hibeli toplamda 500 bin adet çilek fidesi dağıtımı gerçekleşecek. Yine nergis soğanı dağıtımımız bu yıl içerisinde gerçekleşecek" diye konuştu.
    Silifke Balandız’da ata tohumu olarak gerçekleştirilen sarı buğday projesini bu yıl Gülnar nohutu ile devam ettireceklerini kaydeden Seçer, Gülnar’da bu yıl başlattıkları ata tohum nohut üretimi kapsamında 34 üreticiye 170 dekar alanda 2 bin 40 kilogram ata tohum nohut desteği sağladıklarını söyledi.
    Başkan Seçer, alet-ekipman destekleri kapsamında hamur yoğurma makinesi desteğine devam edileceğini vurgulayan Seçer, "Zeytin boylama makinası, erik boylama makinası bu yıl da projeksiyonumuzda var. Geçen yıl da bizden talep eden kooperatiflere dağıtımını yapmıştık, bu yıl da bu dağıtımlar devam edecek. Mezitli, Yenişehir, Tarsus’ta toplamda 3 adet Bal Evi desteği sağlanacak. Arıcılıkla uğraşan yurttaşlarımızın ürünlerinin satışının gerçekleşeceği Bal Evleri belediyemizce bu üç ilçemizde kurulacak. Yine büyükbaş hayvan yetiştiricilerine kaba yem desteğimiz bu yıl gerçekleştirilecek" ifadesini kullandı.
    Başkan Seçer, üzüm sıkma makinasının son günlerde yoğun talep gördüğünü ve bu yıl kooperatifler aracılığıyla toplam 5 adet makinenin üreticilerle buluşturulacağını dile getirdi. Seçer, bu yıl 600 litrelik mikrobiyal gübre desteğinin olacağını ve sonraki yıllarda da devam edeceğini işaret ederek, "Örtü altı üreticiler için bu yıl başlatacağımız sera naylonu desteğine devam edeceğiz. Örtü altı domates ve biber üreticilerimize toplamda 12 ton sera ipi desteği sağlayacağız. Bu yüzde 100 hibeli olacak ve 800 üreticimiz sera ipi desteğinden yararlanacak. Çok daha yeni projelerle önümüzdeki yıllarda Mersinli hemşerilerimizi desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.
    Başkan Seçer, sezonun ilk fidan dağıtımlarını Çaltıbozkır’dan başlattıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
    "Geçen yıl yine burada yaptığımız lavanta fidanı dağıtımının miktarını artırarak buradan başlatacağız. Alıç sofraları yeni yeni süsleyen bir güzel meyvedir. Çok toprak aramıyor. Daha çok kıraç arazilerde yetişiyor. Katma değeri yüksek bir ürün. Son zamanlarda özellikle bunları turistik restoranlarda görmeniz mümkün. Gülnar’da ve Silifke’de alıç fidanını planladık. 990 adet Çaltıbozkır’da, Yenimahalle’de 200 adet. Kalan 678 fidan da Gülnar’da 12 mahallemizde üreticilerimize teslim edilecek. Yüzde 50 hibeli olacak ama gelecek yıl talep artacak eminim. Biz de bu talebe karşılık desteğimizi artırarak sürdüreceğiz. Üretici üretsin, Mersinli üretsin, kadınlarımız üretsin. Biz yanlarındayız. Samimi olarak çaba göstersinler. Biz bu işleri samimi olarak yapıyoruz. Bu bizim açımızdan çok önemli bir emanet onun için bin düşünüp bir harcıyoruz."
    Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 250 bin adet lavanta fidesi dağıtacağını söyleyen Başkan Seçer, yağ üretimi için vatandaşlardan gelen distilasyon makinesi talebine de hiç düşünmeden olumlu yanıt verdiklerini söyledi. Başkan Seçer, Büyükşehir’in lavanta fidesi desteğine büyük ilgi olduğunu ve bu yıl Silifke’den önemli bir sipariş aldıklarını belirterek, "Toplamda 80 bin adet lavanta fidesi dağılacak buraya. Geri kalan diğer ilçelerimiz, burada birçok ilçemizden lavanta fidesi için siparişler alınmış. Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Gülnar, Mut, Silifke, Erdemli, Tarsus, Toroslar, Çamlıyayla, Yenişehir, Mezitli. Her taraftan talep var. Demek ki ilgi var. Demek ki yaptığımız işin bir anlamı var. Demek ki attığımız taş, ürküttüğümüz kuşa değiyor. Bir sonuç elde ediyoruz. Geçen yıl izledi insanlar. Bizzat bana mesaj yazan oldu. Beni telefonla arayan oldu. Yaptığım mahalle gezilerinde insanlar ‘biz de lavanta fidesi isteriz’ dediler. Bunun da ispatı burada" dedi.
    Distilasyon ünitesi hakkında da bilgi veren Seçer, "Aslında bu verdiğimiz distilasyon ünitesi de sadece lavanta yağının çıkartılmasından ziyade birçok ürünün bunlar tıbbi, aromatik bitkilerin işlenmesini de sağlıyor. Kekik, defne, biberiye, ada çayı gibi farklı üretim ihtiyacı ya da farklı üretim imkanı da sunuyor. Bu tip aletleri, sistemleri bu tip kooperatifler aracılığıyla üreticilerimize kazandırabilirsek üretim çeşitliliği de artmış oluyor. Pazar çokluğu demek müşteri çokluğu demek o da kazanç çokluğu demek. Böyle böyle damlaya damlaya göl olacak. Akacak, gidecek, sel olacak. Herkes bir tarafından tutacak bu ülkenin kalkınması için. Bunu samimiyetle yapacak" diye konuştu.
    Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Silifke’nin sebze ve meyve üretiminde önemli üretim kalemlerine sahip olduğunu belirterek, "Çok şanslıyız. Tarımla içi içe olan, tarımın içinde olan bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Onun içindir ki bu kırsal bölgelerde bizzat alternatif ürün olarak bu alıçların gündeme alınması, çiftçilerimize dağıtılması çok önem arz etmektedir" dedi.
    Çaltıbozkır Mahalle Muhtarı Ahmet Sarı, "Çaltıbozkır demek bir kale demektir. Bu kaleyi daha çok yüceltmek için daha çok emek vermemiz gerekiyor. Bu emekleri de sizlerin sayesinde buralarda aldığımızı görüyorum. Daha fazlasını almak için de gayret ettiğinizi ve bizlerin yanında bulunduğunuzu da biliyorum" diye konuştu.
    Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Hatice Gülcan Yüksel, 2018 yılında derneğin temelini attıklarını ve bir de kooperatif kurarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Yüksel, kırsal arazide yetişen, su ihtiyacı az olan ve ekonomik değere sahip bir ürün arayışı sonucu lavanta üretimine başladıklarını belirterek, "En büyük proje ortağımız Mersin Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek destek istedik. Büyükşehir’in bizlere sağladığı 5 bin adet lavanta fidesiyle başladığımız bu serüven, geçen yılla bu yıl toplamda 100 bin ve ayrıca bu yıl kendimizin üretmeye başladığı fideyle birlikte 170 binlere ulaştı. Lavanta bizim köyümüzde çok şeyi değiştirdi. Öncelikle Çaltıbozkır’ın bilinirliği artarak bir marka olma yolunda ilerliyoruz. Geçen yıl köyümüzde 15 bin kişiyi misafir ettik" ifadelerini kullandı.
    Çaltıbozkır Mahallesi Eğitim Kültür Tanıtım Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Asım Özçalık da Başkan Seçer’in desteğiyle kooperatif olarak atılım içerisinde olduklarını kaydetti. Konuşmaların ardından Başkan Seçer, kadın üreticilere temsili olarak lavanta fidesi ile alıç fidanı dağıttı. Üreticilerin talebi üzerine mahalleye kurulumu yapılan distilasyon makinesini de inceleyen Başkan Seçer, Silifke mesaisini Sayağzı Mahallesi’ndeki pazar esnafını ziyaret ederek sonlandırdı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow