hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Duru arkeolojik sualtı araştırmaları için dalış yaptı

    Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Duru arkeolojik sualtı araştırmaları için dalış yaptı
    expand

    Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Duru arkeolojik sualtı araştırmaları için dalış yaptı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atike Ceylan KAÇAR/ SİLİFKE,(Mersin),(DHA)- MERSİN İl Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru, Akdeniz'in en büyük Antik Tersanesine sahip Dana Adası'nda gerçekleştirilen arkeolojik sualtı araştırmaları kapsamında dalış yapıp, incelemelerde bulundu.
    Akdeniz Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezine bağlı bir ekip Dana Adası Tersanesi ile Mersin kıyılarında araştırma ve belgeleme çalışmalarına başladı. Kıyılardaki kültürel mirası ortaya çıkarmak ve korumak için çalışmalar yürüten Doç. Dr. Hakan Öniz ve araştırma ekibini, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru araştırma gemilerinde ziyaret etti. Dana Adası ve Silifke ilçesi’ne bağlı Taşucu mevkisinde yapılan arkeolojik sualtı araştırmalarına da katılan Duru, bölgenin sahip olduğu zengin kültürel miras değerlerini ekiple birlikte dalış da yaparak yerinde inceledi.
    Çekek yerlerini in-situ belgelemeye yönelik sürdürülen çalışmalar ‘Akdeniz’in En Büyük Antik Tersanesi’ olarak nitelendirilen ve üzerinde yaklaşık 294 çekek yerinin bulunduğu Dana Adası’nda, 2015 yılından bu yana devam ediyor. Adada bulunan tersanenin hangi yıllara ve dönemlere tarihlendiği, böylesine büyük bir tersaneye kimlerin neden ihtiyaç duyduğu gibi önemli sorulara yanıt arayan araştırmacılar, Dana Adası’nın Akdeniz denizcilik tarihindeki önemli bir boşluğu kapatacağı düşüncesiyle bilimsel araştırmalarını sürdürüyorlar. Dana Adası tersanesinin bilimsel önemi pek çok akademisyenin yazılarıyla yer aldığı kitap ve makalelerle bilim dünyasında kabul görüyor. Son 3 bin 400  yıldır Akdeniz’deki pek çok önemli olayda rol oynamış olan Adanın Mersin ve ülke turizmi için büyük katkı sağlayacağına inanılıyor. Adadaki gemi yapımı ya da bakımı için var olan çekek yerlerinin sayısının bütün Akdeniz’de bilinen ve korunmuş çekek yerlerinin tamamından daha fazla olduğu düşünülüyor.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow